SON DAKİKA
Hava Durumu

Merkel: Ukrayna, Almanya için gaz transit ülkesi olarak kalacak

Merkel: Ukrayna, Almanya için gaz transit ülkesi olarak kalacak

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2021 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2021 13:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Merkel: Ukrayna, Almanya için gaz transit ülkesi olarak kalacak

Angela Merkel, Kuzey Akım-2 projesinin tamamlanması durumunda bile, Almanya için Ukrayna'nın bir gaz transit ülkesi olarak kalacağını belirtti. Merkel, Ukrayna'nın proje konusundaki endişelerini ciddiye aldıklarını ifade etti.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, 12 Temmuz 2021 tarihinde Berlin'de, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile yapacağı görüşme öncesinde ortak basın toplantısı düzenledi. Merkel, Kuzey Akım-2 projesinin tamamlanması durumunda, Almanya için Ukrayna'nın bir gaz transit ülkesi olarak kalacağını belirtti.

Ukrayna'nın Kuzey Akım-2 konusundaki endişelerini ciddiye aldıklarını ifade eden Merkel, “Ukrayna üzerinden gaz transitinin devam etmesini sağlamak istiyoruz. Gelecekte Kuzey Akım-2'nin inşaatı tamamlansa bile bizim için Ukrayna bir gaz transit ülkesidir ve öyle kalacaktır. Ukrayna tarafından ise bu konuda büyük endişeler var. Bu endişeleri ciddiye alıyoruz. Bu konuyu bu akşam ve gelecekte müzakere edeceğiz” dedi.

Kuzey Akım-2 projesinin, Ukrayna üzerinden geçen doğal gazın yerini almayacağını yineleyen Merkel, konunun bu hafta yapacağı ABD ziyaretinde de önemli rol oynayacağını kaydetti. ABD Başkanı Joe Biden ile perşembe günü konuyu görüşeceğini aktaran Merkel, bunun ortak bir pozisyon sağlanmasına ilişkin önemli bir görüşme olacağını vurguladı.

MERKEL'DEN KUZEY AKIM-2 AÇIKLAMASI

Enerji konularının, Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya'nın oluşturduğu Normandiya Formatı kapsamında yapılan görüşmelerde yer almadığını anımsatan Merkel, ancak dörtlü toplantı yapıldığında enerji konularının da gündeme geldiğini kaydetti.

Öte yandan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky de doğal gazın Avrupa'ya taşınmasının kendileri için önemli bir faktör olduğunu belirterek, "Kuzey Akım-2 projesi, Ukrayna ve bölge için potansiyel bir tehdit oluşturuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Zelenskıy, enerji konularının da Normandiya Formatı'nda ele alınmasını isteyerek, bu formata ABD'nin de katılabileceğini söyledi. Barışçıl bir çözüm bulmak için ABD'nin yardım etmesini istediğini vurgulayan Zelenskıy, ancak ABD'nin katılabileceği başka bir formatın da oluşturulabileceğini ifade etti.

KUZEY AKIM-2 PROJESİ

Toplam maliyeti 10 milyar avro civarında olması beklenen Kuzey Akım 2 projesiyle yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya sevk edilmesi planlanıyor. ABD, Ukrayna, Polonya ile Baltık ülkelerinin inşasına karşı çıktığı projenin ortakları arasında proje sahibi Gazprom’un yanı sıra Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi şirketler yer alıyor. 1 Nisan 2021'de yapılan açıklamada, Rus enerji şirketi Gazprom’un, Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Projesi’nin yüzde 95’ine denk gelen 2 bin 339 kilometrelik boru döşeme işini tamamladığı bildirilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kuzey Akım 2 (Nord Stream) boru hattı projesini inşa eden Alman “Nord Stream 2 AG” şirketi ve şirketin CEO’su Mathias Warnig’in, projeye yönelik uygulanan yaptırımlardan muaf tutulduğunu açıkladı.

Blinken, 19 Mayıs 2021 tarihinde yaptığı yazılı açıklamada, “Avrupa Enerji Güvenliğini Koruma Yasası” kapsamında Kongre’ye sundukları raporda projeye müdahil oldukları gerekçesiyle yaptırım listesine alınabilecek 4 gemi, 5 şirket ve bir kişinin tespit edildiğini kaydetti. Bu 4 geminin yanı sıra Rusya Federal Devlet Bütçe Kurumu Deniz Kurtarma Servisine bağlı olup projede rol alan 9 geminin de yaptırım listesine alınacağını belirten Blinken, “Ayrıca, Nord Stream 2 AG şirketi ile CEO’su Matthias Warnig’i yaptırımlardan muaf tutmanın ABD’nin menfaatine olduğuna karar verdim.” ifadelerini kullandı. Blinken, Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisinin, Rus Deniz Kurtarma Hizmetleri kurumunun kurtarma, çevre ve bro hattı projesi ile ilgili olmayan faaliyetlerinin devam etmesine izin vereceğini bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.