SON DAKİKA
Hava Durumu

Kıyiv’de "Teslime Hayır" eylemi düzenleniyor

Kıyiv’de "Teslime Hayır" eylemi düzenleniyor

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2019 20:35
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2019 20:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kıyiv’de "Teslime Hayır" eylemi düzenleniyor

Ukrayna başkenti Kıyiv’de 14 Ekim’de saat 16.00'dan itibaren "Teslime Hayır" eylemi başladı. Steinmeir Formülü’nün imzalanmasını protesto etmek amacıyla organize edilen eyleme 10 bine yakın kişi toplandı. 

Ukrainska Pravda’nın bildirdiğine göre, saat 17.20'de Kıyiv’in Bağımsızlık Meydanında (Maydan’da) eylem iştirakçileri tarafından milli toplantı düzenlendi. Eylemciler burada sık sık “Teslime hayır”, “Zelenskiy defol” sloganları attı.  Saat 18.40'tan itibaren eylemciler Cumhurbaşkanlığı Ofisine doğru yürümeye devam etti.

Eylemde Kırım Tatar bayrakları da açıldı.

Eyleme Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı, Ukrayna Milletvekili Ahtem Çiygöz de katıldı.

Aynı eylem Kıyiv’de (Kyiv) 6 Ekim 2019’da da düzenlenmişti.

Bilindiği gibi 2 Ekim 2019 tarihinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy, Minsk’teki Üçlü Temas Grubundaki, Ukrayna heyetinin “Steinmeier formülü” metni üzerinde anlaşmaya vardığını bildirmişti. Steinmeier Formülü konusunda anlaşmaya varılması Ukrayna’da büyük tepkilere yol açtı.

DONBAS İÇİN “STEİNMEİER FORMÜLÜ”

Dönemin Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, 2015 yılı sonunda Minsk anlaşmalarını uygulamak için bir çözüm önerdi. Steinmeier Formülü, Minsk Anlaşmalarının bir dizi maddesinin paralel bir şekilde yerine getirilmesini öngörüyor. Söz konusu “formüle” göre; Ukrayna’nın ilk önce Donbas’taki seçimlerle ilgili yasayı yürürlüğe sokması ve ancak bundan sonra tarafların askeri güçlerini geri çekmeye başlaması gerekiyor. Daha sonraki adım ise, Donbas’ta seçimlerin düzenlenmesi olacak. Seçimler, AGİT taraftan da kabul edildikten sonra Ukrayna’nın Donbas’a özel statü vermesi, daha sonra da yasa dışı silahlı güçlerin bölgeden tamamen çekilmesiyle ilgili maddenin yerine getirilip bölgenin Ukrayna’nın kontrolü altına dönmesi öngörülüyor.

Kremlin yönetimi, “formülün” kabul edilmesi konusunda uzun süredir ısrar ediyordu. Rusya, bu şart yerine getirilmeden Volodımır Zelenskiy ile Vladimir Putin’in Normandiya Formatı çerçevesinde görüşmesinin mümkün olamayacağını ileri sürüyordu.

UKRAYNA’NIN TUTUMU

Ukrayna ise, ilk önce Donbas bölgesindeki Rus-Ukrayna sınırının Ukrayna kontrolü altına alınması gerektiğini ancak bundan sonra seçimlerin düzenlenebileceğini savunuyor.

https://qha.com.tr/multimedya/halk-cumhurbaskanligi-bahcesini-isgal-etti-steinmeier-formulune-tepki/93563/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.