SON DAKİKA
Hava Durumu

TURKOVAC'ta son aşamaya gelindi: Aşılama başlıyor

TURKOVAC’ın inceleme süreçlerinde sona gelindi. Aşıların bu hafta kullanılmaya başlanması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2021 13:44
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2021 13:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
TURKOVAC'ta son aşamaya gelindi: Aşılama başlıyor

Seri üretimine başlanan yerli aşı TURKOVAC’ın inceleme süreçlerinde sona gelindi. Örneklem yöntemiyle son kontrolleri gerçekleştirilen aşıların hastanelere dağıtım aşamasına başlanacak. Aşıların bu hafta kullanılmaya başlanması bekleniyor.

Türk bilim insanlarının salgın koşulları altında gece gündüz aralıksız çalışarak dünyaya kazandırdığı TURKOVAC'ın etkinliğinin ve güvenilirliği binlerce gönüllünün katılımıyla kanıtlanmasının ardından yerli inaktif aşıda son aşamaya gelindi. TURKOVAC'ın acil kullanım onayı alındı, seri üretim süreci başladı.

YÜZDE YÜZ KORUYUCULUK

Aşının etkinliği ve yan etkileri üzerine konuşan ve aşıya bağlı ciddi bir yan etkinin olmadığını belirten TURKOVAC'ın mucidi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Hem koruyucu antikorların oluşması hem de aşılanan bütün gönüllülerde yüzde yüz antikor yanıtının olması çok ciddi bir sonuç" ifadelerini kullandı.

Aşılar, bu günlerde Sağlık Bakanlığının Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü aşı ve ilaç deposunda muhafaza ediliyor. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu aşıları örneklem yöntemiyle incelemeye devam ediyor. Yine bu hafta boyunca aşıların soğuk zincirdeki durumuna bakılacak ve kare kodlama işlemleri gerçekleştirilecek.

YERLİ AŞI İÇİN RANDEVULAR AÇILIYOR

Son işlemlerin ardından aşılar sağlık kurumlarına dağıtılacak. İlk etapta Türkiye'de Sinovac ve Biontech aşılarının yanında yeni bir alternatif sunulacak.  TURKOVAC aşıları için randevular E-nabız sistemi üzerinden açılacak. Başta şehir hastaneleri olmak üzere yerli aşının yaygın kullanımı gerçekleşecek. Bu hafta yerli aşının kullanılmaya başlanması bekleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.