SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP'den "olağanüstü kurultay" açıklaması: Kılıçdaroğlu yanlış bir cumhurbaşkanı adayı mı seçmiştir?

CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplandı. Toplantı sonrası Parti Sözcüsü Bülent Tezcan açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tezcan, olağanüstü kurultay için “gündemimizde yok” ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2018 16:19
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2018 16:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
CHP'den "olağanüstü kurultay" açıklaması: Kılıçdaroğlu yanlış bir cumhurbaşkanı adayı mı seçmiştir?

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, MYK sonrası basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Bugün yapılan MYK’nın haftalık olağan toplantı olduğunu ifade eden Tezcan, toplantının Pazartesi günü yapılmasının planlandığını ancak milletvekillerinin mazbatalarını almalarını beklediklerini belirterek,  “özel bir gündeme dayalı bir MYK değil, olağan bir toplantı” dedi. 

Toplantıda seçim değerlendirmesinin de yapıldığını söyleyen Tezcan, “bir taraftan teknik değerlendirmeye ilişkin bir rapor, diğer taraftan siyasi değerlendirmeye ilişkin bir rapor ve iller bazında yerel düzeyde örgütlerin, yerel  seçim sonuçlarına ilişkin hazırlanacak rapor çerçevesinde daha geniş bir değerlendirme toplantısı yetkili kurumlarda yapılacak” dedi.

“OLAĞANÜSTÜ” KURULTAY

Olağanüstü kurultay konusundaki soruları da cevaplayan Tezcan, “Genel merkezimizin gündeminde olağanüstü kurultay yoktur” dedi. Bu konunun MYK’da da görüşüldüğü ifade eden Tezcan, olağanüstü kurultayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da gündeminde olmadığını belirterek, “kurultayı gerektirecek bir tablo söz konusu değildir. Seçim sonuçlarını ayırarak sandıklardan birinin sonucunu farklı, diğerinin sonucunu farklı yorumlamak doğru bir yöntem değildir.” dedi.  

Tezcan, kurultay tartışmalarının seçim sonuçlarının doğru değerlendirilmesinin önündeki en önemli engel olduğunu vurgulayarak, “Partinin bir iç iktidar yarışında olmasının gelecek planlaması ve hedeflemesi açısından faydası olmadığını düşünüyoruz. Kurultay zamanında yapılacaktır, genel merkezin konuya yaklaşımı budur.” ifadelerini kullandı.

TEZCAN:  KILIÇDAROĞLU, YANLIŞ BİR CUMHURBAŞKANI ADAYI MI GÖSTERMİŞTİR?  

Muharrem İnce’nin  Kılıçdaroğlu’na yaptığı “onursal genel başkanlık” teklifinin sorulmasına üzerine Tezcan şöyle dedi: “ Kemal Kılıçdaroğlu, son bir yılda Türkiye siyasetinin gündemini belirlemiştir. CHP gündem yaratan ve takip edilen bir parti noktasındadır. Demokrasinin önünde kurulan büyük tuzağı 15 milletvekilini göndererek bozan sayın genel başkanımızdır. Bunu yaparak mı yanlış yapmıştır? Millet İttifakını kurarak, muhalefetin seçimlerde daha etkin bir sonuç almasını sağlamıştır. Bunu yapmakla mı yanlış adım atmıştır. Sayın genel başkanımız, Muharrem İnce’yi  cumhurbaşkanı adayı yapmıştır. Yanlış bir cumhurbaşkanı adayı mı göstermiştir? Kötü bir cumhurbaşkanı adayı mı göstermiştir? Bütün bu süreç gösteriyor ki, sayın genel başkanımız  bu süreçte parti içi iç iktidar meselelerini önüne koyarak, bu meseleleri merkeze alarak karar vermeyecek olgunlukta olduğunu göstermiştir. Sayın genel başkanın, genel başkanlıktan başka bir ihsana ihtiyacı yoktur.” 

MYK’nın tam mutabakatla Kılıçdaroğlu’nun arkasında olduğunu söyleyen Tezcan, imza ile kurultay toplama konusunun sonuca ulaşacağına inanmadıklarını belirterek, “imza meselesi tüzükte düzenlenmiş bir haktır.” dedi. 

Olası bir MYK revizyonu konusunda ise Tezcan, MYK’da bulunanlar açısından bu konuda bir tereddüt olmadığını ancak bu konunun gündemde de olmadığını söyledi. 

ERKEN YEREL SEÇİM İDDİALARI

Tezcan’ın gündeminde Gelecek yıl Mart ayında yapılması planlanan yerel seçimler de vardı.

Tezcan,  yerel seçimlere ilişkin stratejilerin de görüşüldüğünü ve bu konunun MYK’nın gündeminde olduğunu söyledi.  Yerel seçimlerin erkene alınması konusundaki bir  soruya ise Tezcan, bu konuda bir kabulün söz konusu olmadığını belirterek, “Yerel seçimlerin erkene alınmasına ilişkin CHP’nin herhangi bir kabulü söz konusu değildir. Yerel seçimlerin erkene alınması bir anayasa değişikliğini gerektirir.” dedi.

Türkiye’nin seçim sürecinden yeni çıktığını hatırlatan Tezcan, “Seçimlere 9 ay kala, tekrar ‘3 ay içerisinde seçim yapalım, bunun için de anayasayı değiştirelim’ düşüncesi doğru değildir.” dedi. 

“Belediye başkanlarının seçim dönemlerini kısaltacak böyle bir adımda, anayasa değişikliği için bizden bir destek bekliyorlarsa böyle bir desteği bulamazlar.” diyen Tezcan. “CHP olarak biz yerel seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konudaki tutumumuz çok nettir.” ifadelerini kullandı.

“MİLLET İTTİFAKI” DAĞILDI MI?

CHP Sözcüsü Tezcan, Millet İttifakı’nın devam edip etmeyeceği konusundaki soruları da yanıtladı.

Teknik olarak, seçimlerin sona ermesinin ardından Millet İttifakı’nın da sona erdiğini ancak, ittifakın özünü oluşturan değerlerin sadece seçim sürecine ilişkin olmadığını belirten Tezcan,  “Hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, demokrasiyi yeniden inşa etme, kuvvetler ayrılığı prensibini yerleştirme ve OHAL’i kaldırma ve TBMM’ni güçlü meclis esasıyla çalıştırma düşünceleri ittifak protokolünün ortak paydasıydı. Bunlar, seçimden sonrasını da kapsayan hedeflerdir.”  dedi.

CHP’NİN MECLİS BAŞKAN ADAYI KİM OLACAK?

CHP’nin TBMM Başkanlığına kimi aday göstereceği konusundaki soruya ise Tezcan, “Bu konuda verilmiş bir karar yok. Zamanı gelince açıklamayı yaparız.” yanıtını verdi. 

İDAM VE HADIM MESELESİ

Tezcan, son günlerde yaşanan çocuk kaçırma ve taciz olaylarının ardından sıkça gündeme gelen “idam” ve “kimyasal hadım” konusundaki soruları da yanıtladı. Tezcan, bu tür şiddet ve taciz olaylarının son dönemde yaygınlaşmasını dikkatle takip ettiklerinin altını çizdi. 

Tezcan, “Bu konuda ciddi bir toplumsal mücadeleye ihtiyaç var. Olayı bütün boyutlarıyla ele almak zorundayız. Bu konuda etkili olan evrensel hukuk normlarının içerisinde kalmak kaydıyla, etkili olan bütün hukuki yöntemlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. TBMM’de bu çerçevedeki çalışmalara etkin olarak katkı vermeye hazırız. Tek başına hukuki önlemlerin yetmediğini, ciddi bir toplumsal eğitim ve önlemlerin de alınması gerektiğini düşünüyoruz. Aynı noktadayız.” dedi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.