SON DAKİKA
Hava Durumu

"Osmanlı izlerinin tarihi çarşımızdan silinmesine hiçbir Türk evladı razı olmaz"

"Osmanlı izlerinin tarihi çarşımızdan silinmesine hiçbir Türk evladı razı olmaz"

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2020 20:05
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2020 13:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Osmanlı izlerinin tarihi çarşımızdan silinmesine hiçbir Türk evladı razı olmaz"

Kuzey Makedonya'nın başkenti ve tarihi Türk şehri Üsküp'te bulunan Türk Çarşısı'nda büyükşehir belediyesi tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında tarihi dokunun yok edildiği iddiası basına yansımıştı. Dikkat çeken olayın detaylarını ve yaşanan süreci, Kuzey Makedonya Türk Demokratik Partisi Belediye Meclisi Üyesi Sait Aleivi değerlendirdi.

Tarihi dokunun bozulduğuna dair tartışmaların başlangıç noktası, çarşının en önemli figürlerinden olan kaldırımların yenilenmesiydi. Bahse konu olan kaldırımların 1980'den sonra yapıldığının ve Osmanlı eseri olmadığının altını çizen Türk Demokratik Partisi Üsküp Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Sait Aleivi şu ifadeleri kullandı:

"Üsküp Türk Çarşısındaki yenileme çalışmaları konusuna açıklık getirmek isterim. İlk olarak bu proje Dünya Bankası hibesiyle gerçekleştirilmiş olup, çalışmalar Çayır Belediyesi bünyesinde ve Kültürel Mirası Koruma Müdürlüğü'nün kontrolü altında gerçekleşmektedir. Dolayısıyla Üsküp Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan herhangi bir onay veya karar yoktur.

"ŞU ANDA DEĞİŞTİRİLEN KALDIRIM TAŞLARI 1980 YILINDA DÖŞENDİ"

Buna rağmen bizler ulaşabildiğimiz tüm kanallar yoluyla bu konuda yapılan çalışmaların dikkatle gerçekleştirilmesi gerektiğini ve Üsküp Türk Çarşısı'nın tarihi dokusuna ve ruhuna zarar verilmemesi gerektiğini birçok kez vurguladık. Konuyla ilgili yetkililer tarafından yapılan açıklamaları da göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

Şu anda değiştirilen kaldırım taşları 1963 Üsküp depreminden sonra, 1980 yılında döşenen 'Travertin' taşlarıdır. Osmanlıdan kalan '600' yıllık kaldırım taşları değildirler .

"ELBETTE ŞU ANA KADAR TARİHİ MİRASIMIZA ZARAR VERİLMEDİ DİYEMEYİZ"

Elbette şimdiye kadar mirasımıza zarar verilmedi diyemeyiz maalesef. Lakin bu konuda bizlerin de doğru tarihi bilgilere sahip olması ve hatta yeni neslin bu konuda iyi eğitilmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde ileride söz konusu olabilecek herhangi bir tarihi tahribatı engelleyebiliriz. Bu konunun siyasileştirilmesinden çok, bu gibi durumlarda sesimizin birlikte ve gür çıkması gerektiğine inanmaktayım. Elbette atalarımızın mirasına saygısızlık ve Osmanlı izlerinin gözbebeğimiz olan çarşımızdan silinmesine hiçbir Türk evladının gönlü razı gelmez. Bu yüzden süreci ve gelişmeleri yakından takip edip, gerekli adımları atmaktan geri durmayacağımızı bildirmek isterim.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.