SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy: Kahovka Barajı'nı patlatırsanız tüm dünyaya savaş ilan edersiniz

Zelenskıy: Kahovka Barajını patlatırsanız tüm dünyaya savaş ilan edersiniz

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2022 10:23
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2022 10:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy: Kahovka Barajı'nı patlatırsanız tüm dünyaya savaş ilan edersiniz

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, işgalci Rusya’yı, Herson bölgesinde Dnipro Nehri üzerinde bulunan Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin (Kakhovka) patlatılma girişimi konusunda uyardı. Zelenskıy, hidroelektrik santralin havaya uçurulmasının tüm dünyaya bir savaş ilanı olacağını ifade etti.

Ukrayna ordusu karşısında karada başarısız olan işgalci Rusya, Herson bölgesinde bulunan birliklerinin Dnipro Nehri’nin sol kıyısına çekme kararı aldı. Kremlin yönetimi ordusunun geri çekilmesini haklı çıkarmak için işgalciler daha önce yaptıkları açıklamalarda, Ukrayna ordusunun, Kahovka Barajı’na saldırmak niyetinde olduğu ileri sürdü. Uzmanlara göre, Rus işgal güçleri, “sahte bayrak operasyonu” düzenleyerek Kahovka Barajı’nı havaya uçurabilir ve bu saldırıyı ordularının Herson bölgesinden geri çekilmesini halkı çıkarmak için kullanabilir. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, dün bir açıklama yaparak Rus işgal güçlerini, Kahovka Hidroelektrik Santrali’ne saldırı düzenlenmemesi konusunda uyardı. Cumhurbaşkanı Zelenskıy şu ifadeleri kullandı:

Şu an ayrı olarak Moskova’da bulunan ve ilgili kararları alan herkesi uyarmak istiyorum: Kahovka Hidroelektrik Santralini havaya uçurarak bölgemizi sular altında bırakmaya ve Zaporijjya Nükleer Santralini susuz bırakmaya yönelik herhangi bir girişiminiz, tüm dünyaya savaş ilan ettiğiniz anlamına gelecektir. O zaman sana ne olacağını düşün."

BARAJ PATLARSA HERSON DAHİL 80 YERLEŞİM YERİ SU ALTINDA KALACAK

Kahovka Hidroelektrik İstasyonu'nun barajı 18 milyon metreküp su tutuyor. Rusya bu barajı patlatırsa, Herson dahil 80 yerleşim yeri kısa süre içinde sular altında kalacak. Ayrıca Zaporijjya Nükleer Santrali soğutma susuz kalacak.

STALİN DÖNEMİNDE UKRAYNA’DA BARAJ PATLATMIŞTI

Tarihte daha önce Rus ordusu Ukrayna’da baraj patlatma taktiğini kullanmıştı. 1941 yılında Alman ordusunu yavaşlatmak amacıyla Stalin'in emriyle Zaporijjya Barajı havaya uçurulmuştu. Barajın patlatılması, Alman ordusunu yavaşlatmadı fakat sel nedeniyle nehrin aşağısında yaşayan binlerce Ukraynalı hayatını kaybetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.