SON DAKİKA
Hava Durumu

Uluslararası Türk Akademisinin yeni başkanı Şahin Mustafayev oldu

Uluslararası Türk Akademisi'nin yeni başkanı Şahin Mustafayev oldu

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2022 09:09
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2022 01:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Uluslararası Türk Akademisinin yeni başkanı Şahin Mustafayev oldu

Türk Devletleri Teşkilatı, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı belirlendi. Uluslararası Türk Akademisi, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi üyesi, Dr. Şahin Mustafayev'in Uluslararası Türk Akademisi Başkanı olarak atandığını bildirdi.

Özbekistan’ın Semerkant şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 9. Zirvesi kapsamında Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri ve Uluslararası Türk Akademisi Başkanı değişti. Kazakistan'da faaliyet gösteren Uluslararası Türk Akademisi 14 Kasım 2022 tarihinde resmi internet sayfasından yaptığı açıklamada, "Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi’nin üyesi, Tarih Bilimleri Doktoru Şahin Mustafayev getirilmiştir. Uluslararası Türk Akademisi Başkanlığına Uluslararası Türk Akademisi ailesi, Şahin Mustafayev’i teşkilat başkanlığına atanmasından dolayı canı gönülden tebrik eder ve kendisine yeni görevinde başarılarının devamını dile" duyurusuna yer verdi.

ŞAHİN MUSTAFAYEV KİMDİR?

Şahin Mustafayev, Orta Doğu ve Orta Asya halklarının Ortaçağ tarihi ve kültürü konusunda tanınmış bir uzmandır. 1962 yılında Bakü şehrinde doğmuştur. 1984 yılında Bakü Devlet Üniversitesi Şarkiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra akademik hayata atılmıştır. Yüksek lisans (Bilim Kandidatı) eğitimini Moskova’da SSCB Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü’nde başarıyla tamamlamış ve 1990’da M.V. Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü’nde tezini savunmuştur. Şahin Mustafayev, Bakü’deki Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nde araştırmacı olarak Orta Çağ’da İpek Yolu boyunca Doğu ülkeleri arasındaki etno-kültürel ve siyasi ilişkilerin araştırılmasıyla uğraşmıştır. UNESCO İpek Yolu programını kazanmıştır ve ayrıca Avusturya, Almanya, Fransa, Macaristan, İran, Türkiye, Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya ve diğer ülkelerde birçok prestijli bilimsel ve pratik konferanslara katılmıştır.

Ayrıca Türkiye’de İstanbul Üniversitesi’nde, İngiltere’de Oxford İslam Araştırmaları Merkezi’nde, ABD’de Indiana Üniversitesi’nde, Fransa'da Yüksek Normal Okul (Paris - École Normale Supérieure)başta olmak üzere birçok ülkedeki ünlü merkez ve üniversitelerde bilimsel araştırmalar yapmıştır. 2007 yılının sonunda Şahin Mustafayev, Uluslararası Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü direktörlüğü görevine seçilmiş ve altı yıl boyunca Enstitü'ye başkanlık etmiştir.

2013’ten bu güne Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü’nde çeşitli üst düzey görevlerde bulunmuştur. 2017 yılında Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi’ne tam üye olarak, UNESCO uluslararası programları da dahil olmak üzere, ülkesi ile Orta Asya ülkeleri arasındaki bilimsel ilişkilerin geliştirilmesini aktif olarak desteklemektedir.6 kitap ve monografinin yanı sıra 100’den fazla bilimsel makalenin yazarıdır.

Azerbaycan Türkçesi, Türkiye Türkçesi, İngilizce, Rusça ve Farsça bilmektedir.

TÜRK AKADEMİSİ TAM TEŞEKKÜLLÜ ULUSLARARASI KURUM OLDU

Uluslararası Türk Akademisi 3 Mayıs 2022 tarihinden itibaren, ana belgeleri kurucu ülkeler tarafından tanınmış, kuralları özel kanunlarla belirlenmiş ve tam teşekküllü bir uluslararası kuruluş haline geldi.

ULUSLARARASI TÜRK AKADEMİSİ NEDİR

3 Ekim 2009 tarihinde Azerbaycan’ın Nahçıvan şehrinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Devlet Başkanlarının 9.Zirvesinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Türk dünyası ile ilgili araştırmalar yürütmeklegörevli uluslararası bilimsel merkez kurmayı önermiştir. Türk Akademisi 25 Mayıs 2010 tarihinde Kazakistan’ın başkentiAstana’da bulunan Barış ve Uzlaşma Sarayı’nda kurulmuştur. Araştırma merkezinin açılış törenine Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve o dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Kazakistan, ABD, Rusya (Tataristan,Başkurdistan, Çuvaşistan, Yakutistan), Özbekistan, Kırgızistan ve Ukraynadevletlerinden ünlü Türkolog akademisiyenler katıldı.

Нет описания фото.

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te 22-23 Ağustos 2012 tarihinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin2. Zirvesinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Azerbaycan CumhuriyetiBaşbakanı Artur Rasizade Türk Akademisine uluslararası statünün verilmesinedair anlaşmayı imzaladılar. Onay işlemlerinin tamamlanmasından sonra 2010 yılından itibaren Astana’da Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığına bağlı olarak çalışmalarını yürüten Türk Akademisi, 28 Ağustos 2014 tarihinde uluslararası teşkilat statüsünü kazandı. Böylece, Türk Dili konuşan dört devlet tarafından (Azerbaycan Cumhuriyeti, Kazakistan Cumhuriyeti, Kırgızistan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti) gönüllü olarak kurulan uluslararası bilim merkezi, çalışmalarını “Uluslararası Türk Akademisi” (ITA – International Turkic Academy) adı altında sürdürmeye başladı.

Uluslararası Türk Akademisinin Amacı: Türk dünyasının eski çağlardan günümüze kadarki tarih, dil, edebiyat ve kültürünü araştırmak, Türk devletlerinin insanlık medeniyetindeki yeri ve katkısını orijinal kaynaklar temelinde tespit etmek ve Türk dünyasıyla ilgili bilimsel araştırmaları koordine eden eşsiz bir merkez haline gelmek.

Uluslararası Türk Akademisinin Misyonu: Türk halklarının bilimsel kuruluşlarına bilim ve eğitim konusunda yardımcı olmak, Türk dilini konuşan ülkelerdeki aydınların girişimlerine destek vermek ve onları düzenli olarak bir araya getirmek. Uluslararası Türk Akademisinin ilk Başkanı Dr. Darhan Kıdırali’dir. Uluslararası Türk Akademisinin merkezi, Kazakistan’ın Başkenti Astana'da yer almaktadır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.