SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi'nde Kırım Tatarca sesli rehber uygulaması başlıyor

Ukrayna'da Kırım Tatar dilinin desteklenmesine yönelik resmi adımlar atılmaya devam ediyor. Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi'nde 23 Ocak 2022 itibarıyla Kırım Tatarca sesli rehber hizmeti sunulacak.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2022 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2022 14:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi'nde Kırım Tatarca sesli rehber uygulaması başlıyor

Ukrayna'da Kırım Tatar dilinin desteklenmesine yönelik resmi adımlar atılmaya devam ediyor. Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi'nde 23 Ocak 2022 itibarıyla Kırım Tatarca sesli rehber hizmeti sunulacak.

Ukrayna'da, 23 Ocak 2022 saat 16.00'da Ukrayna Ulusal Sanat Müzeleri (NAMU), Uluslararası Ukrayna Sosyal Adalet Vakfı (IOSJ Ukrayna) ve Kırım Evi Devlet Teşebbüsü ile birlikte, Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi'nde ilk kez Kırım Tatarca sesli rehber hizmeti uygulanmaya başlayacak. USesli rehber uygulamasının açılış etkinliğine Kırım Tatar müzik topluluğu "Misafir" de ezgileriyle eşlik edecek.

Yönetmen, Kırım Evi müdürü Akhtem Seytablaev, sivil toplum kuruluşu "Kırım Ailesi" başkanı Anife Kurtseitova, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi Gayana Yüksel, oyuncu ve gazeteci Elvina Zeynedinova, Kırım Tatar filolog Mamure Çabanova, sunucu ve filolog Alina Bondarenko'nun yanı sıra işgal altındaki Kırım'dan tanınmış Kırım Tatar tiyatrocu ve sinema oyuncuları da sesli rehber uygulaması için seslendirme kadrosunda yer aldılar.

YULİYA LİTVİNES: UKRAYNA DEVLETİ, UKRAYNACANIN YANINDA KIRIM TATARCAYA DA DESTEK VERMELİDİR

Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi Genel Müdürü Yulia Litvines söz konusu uygulamayla alakalı olarak, “Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi'nin önceliklerinden biri, Kırım Tatar dilini içeren kültürel mirasın korunmasıdır. Kırım yarımadası Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçasıdır ve Kırımlılar ise, Ukrayna'nın yerli halkıdır. Ukrayna toplumu ve Ukrayna devleti, Ukraynacanın yanında Kırım Tatar dilini de desteklemek için ortak çaba göstermelidir, çünkü dil kimliğin temelidir. Böylelikle Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi, Ukraynalı müzeler arasında kalıcı bir sergi ile Kırım Tatarca sesli rehber uygulamasını başlatan ilk kurum olacak.” ifadesine yer verdi.

Ayrıca Yulia Litvines, savaşın başlamasından ve Kırım'ın işgalinden bu yana dil meselesinin yeni bir boyuta ulaştığını da kaydetti. Müze müdürü, “Bu soru, yıllardır baskıya maruz kalan Ukrayna'nın tüm yerli halkının varlığı, güvenliği ile ilgilidir. Sesli rehberin oluşturulması, Kırım Tatar dilinin korunmasına ve geliştirilmesine katkımızdır.” dedi.

AHTEM SEYTABLAYEV: BU SESLİ KILAVUZUN OLUŞTURULMASI BİZİM ORTAK BAŞARIMIZDIR

Öte yandan Uluslararası Ukrayna Sosyal Adalet Vakfı'nın kurucusu Nadejda Ratke de, Kırım'ın işgalinden sonra vakfın çalışmalarını Kırım Tatar halkına destek olmaya yönelttiğini söyleyerek, “Kimsenin kayıtsız kalmaması ve mümkünse sözle değil, fiilen yardım etmesi gerektiğine inanıyorum. Bu projede Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi ile işbirliği yapmak hem vakıf hem de şahsım için büyük bir gurur.” dedi.

Ukraynalı yönetmen, Devlet Teşebbüsü "Kırım Evi" müdürü Ahtem Seytablayev ise Kırım meselesinin Ukrayna ve dünya medyasının gündeminde tutulması gerektiğinin altını çizerek, “Her kasetimde Kırım'ı hatırlatmaya çalışıyorum. Ve bu sesli kılavuzun oluşturulması bizim ortak başarımızdır.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.