SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, MH17 faciasıyla ilgili verilen mahkeme kararını değerlendirdi

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Malezya uçağının düşürülmesiyle ilgili verilen mahkeme kararını değerlendirdi

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2022 22:07
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2022 09:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, MH17 faciasıyla ilgili verilen mahkeme kararını değerlendirdi

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Malezya Havayolları'na ait MH17 uçağının vurulmasıyla ilgili Hollanda'da mahkemenin verdiği karar hakkında açıklama yayımladı. Açıklamada, "Mahkeme kararları, adaletin tesisi ve suçların işlenmesi için cezanın kaçınılmazlığı bağlamında dikkate değer bir olaydır" denildi.

Hollanda Lahey Bölge Mahkemesi, 8 yıl önce Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesiyle ilgili kararını açıkladı. Mahkeme 2014 yılında yargılanan iki Rus istihbaratı ve bir Ukraynalı görevliyi suçlu buldu. Mahkemeden çıkan ilk kararlara göre, 2 Rus ve 1 Ukrayna vatandaşı ömür boyu hapse mahkum oldu.

UKRAYNA DIŞİŞLERİNDEN AÇIKLAMA

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Hollanda yargı makamları tarafından verilen karara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugün, 17 Kasım 2022 tarihinde Lahey Bölge Mahkemesi 17 Temmuz 2014 tarihinde Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a giden MH17 sefer sayılı Malezya Havayollarına ait Boeing 777 uçağının düşürülmesinden sorumlu üç kişiyi suçlu buldu. Bu üç kişi ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Bu korkunç suçun bir sonucu olarak, 80'i çocuk olmak üzere uçaktaki 298 masum insan hayatını kaybetti.
Mahkeme kararları, adaletin tesisi ve suçların işlenmesi için cezanın kaçınılmazlığı bağlamında dikkate değer bir olaydır. Ukraynalılar da dahil olmak üzere Ortak Soruşturma Ekibinin onlarca araştırmacısı ve savcısının sürekli ve metodolojik çalışmaları sayesinde mümkün oldu.
Kararlar aynı zamanda bir sivil bir uçağın düşürülmesine karar verenlerim ve buna ilişkin emir verinlerin nihayetinde mahkeme salonunda olacağının bir işaretidir. Bu suçluların cezalandırılması kaçınılmazdır.
Bireyler dışında, bir devlet olarak Rusya Federasyonu’na da hesap sorulmalıdır. Teröristlere Buk füze sistemlerinin transfer edilmesi, uluslararası hukukun, özellikle de Terörizmin Finansmanının Önlenmesine İlişkin Uluslararası Sözleşmenin açık ihlalidir. Bu ölümcül silahın Ukrayna'ya devredilmesi, Ukrayna'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda Rusya'ya karşı açtığı davanın kilit unsurlarından biridir.
Ukrayna, MH17 trajedisinin kurbanlarının yanı sıra sevdikleri için yas tutmaya devam eden aileleri için hakikat ve adalet tesis etme çabalarını ortaklarıyla birlikte koordine etmeye devam edecek.

RUSYA’NIN DÜŞÜRDÜĞÜ MH17 UÇAĞI FACİASININ ÜZERİNDEN SEKİZ YIL GEÇTİ

Bilindiği üzere, Ukrayna’nın doğusunda 17 Temmuz 2014 tarihinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların denetimindeki bölgede, düşürülen MH17 sefer sayılı uçakta bulunan 298 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmamıştı. Ülkede, 2014’te Amsterdam-Kuala Lumpur seferi sırasında Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı uçağın, Rus yapımı BUK füzesiyle vurulduğu bildirilmişti.

İngiltere’deki “Bellingcat” adlı sivil araştırma platformu, Malezya uçağının düşürülmesini inceleyerek uçağı vuran füze sisteminin Rusya’ya ait olduğuna dair kanıtları yayınlamıştı. Ukrayna, Hollanda, Avusturya, Belçika ve Malezya’dan temsilciler, 20 Eylül’de MH17 uçağı faciasının soruşturulması konusunda iş birliği anlaşması imzalamıştı.

Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaparken Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı uçak, Rusya yanlısı ayrılıkçıların denetimindeki Donetsk bölgesinde düşürülmüştü. Rus yapımı BUK füzesiyle vurulan uçakta bulunan 80’i çocuk olmak üzere 298 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmamıştı. Bugün, MH17 sefer sayılı uçağının düşürülmesini araştıran Ortak Araştırma Grubu (JIT) tarafından yapılan açıklamada, Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçağın, 2014 yılında Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgede füzeyle düşürülmesiyle ilgili davanın sonlandığı bildirildi.

MH17 sefer sayılı uçağın düşürülmesini araştıran Ortak Araştırma Grubu (JIT) tarafından yapılan açıklamada, “Bugün MH17 ile duruşmanın son günüydü. Konuyla ilgili karar, Kasım veya Aralık 2022’de açıklanacak.” denildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.