SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ukrayna, Çernobil’i UNESCO Dünya Mirası Ön Listesine dahil etmek istiyor

Çernobil, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne mi alınacak?

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2020 17:22
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 17:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Çernobil’i UNESCO Dünya Mirası Ön Listesine dahil etmek istiyor

Ukrayna’da 1986 yılında meydana gelen Çernobil (Çornobıl) Nükleer Santralindeki nükleer faciasının tasfiyesinde yer alan kişiler için anma programları düzenlendi. Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikaları Bakanı Oleksandr Tkaçenko, yaptığı açıklamada Çernobil felaketinin sonuçları ile cesurca mücadele eden herkesi saygıyla andığını ifade etti. Ayrıca Bakan, Çernobil’deki tesislerin, UNESCO dünya mirası ön listesine alınması için gerekli hazırlıkların yapıldığını bildirdi.

Ukrayna'da bugün Çernobil Nükleer Santralindeki Felaketin Tasfiyesinde Yer Alan Kişileri Anma Günü kaydediliyor. Sosyal medya üzerinden konu ile ilgili açıklama yapan Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikaları Bakanı Oleksandr Tkaçenko, Çernobil felaketinin tasfiyesinde çalışan kişileri saygıyla andığını belirterek, “Bu insanların özveri ve kahramanlığı sayesinde daha büyük bir felaket önlendi.” ifadelerini kullandı.

En büyük değerin insan hayatı olduğunu ve bunun unutulmaması gerektiğini ifade eden Tkaçenko, “Tasfiye görevlileri başkalarını korumak için kendini feda etti. Bu insanların özveri ve kahramanlığı sayesinde daha büyük felaket önlenebildi. Ve şüphesiz ki sadece Ukrayna’yı değil tüm dünyayı korumayı başardılar.” dedi.

“GELECEKTEKİ NESİLLER TRAJEDİNİN BÜYÜKLÜĞÜNÜN FARKINDA OLMALILAR”

Öte yandan Ukraynalı Bakan, Çernobil’deki bazı tesislerin korunmasını sağlamak ve restorasyonunu yapmak için Çernobil’in UNESCO dünya mirası ön listesine alınması için çalışmaya başladıklarını bildirdi.

Bakan Tkaçenko, “Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikaları Bakanı ekibi 31 Mart 2021 tarihine kadar Çernobil kompleksini UNESCO dünya mirası ön listesine dahil ettirmeyi planlıyor. Bu hatıra alanındaki bazı tesislerin korunmasını sağlamak ve restorasyonunu yapabilmek için. Gelecek nesiller Nisan 1986’da yaşanan trajedinin büyüklüğünün farkında olmalı ve her şeyi kendi gözleriyle görme imkanına sahip olmalılar. Umut vaat eden gençler Prıpyat kentinin bir gecede nasıl hayalet kentine dönüştüğünü görmeliler.” değerlendirmesini yaptı.

ÇERNOBİL FACİASI

26 Nisan 1986 tarihinde, bugün Ukrayna sınırları içerisinde bulunan Pripyat şehrinin 14.5 km kuzeybatısında bulunan Çernobil Nükleer Santralinin 4 numaralı reaktöründe yapılan bir güvenlik testi sırasında yangın çıktı.

Bir dizi patlama sonucu yangın büyüdü ve radyoaktif buhar atmosfere yükseldi.

Asya, Avrupa ve Afrika’da çok geniş bir alanda hissedilen patlama sonrası ortaya çıkan nükleer dalganın dünyanın çevresini en az bir kez dolaştığı söyleniyor.

Kazadan 36 saat sonra, insanlar Çernobil’den uzaklaştırılmaya başladı. Bir ay içinde 30 km’lik çember içinde yaşayan alandaki 116 bin kişi tahliye edildi ve bunlara ülke genelinde yeni evler verildi.

YÜZ BİNLERCE KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Patlamadan sonra çoğu gönüllü olan 600 bin işçi, onarım ve temizleme çalışmalarına katıldı. Bu kişilerin önemli bir bölümü ya kısa sürede yaşamını yitirerek, çinko kaplı tabutların içinde kalın beton mezarlara gömüldü  ya da çocuklarına geçecek gen bozukluklarına maruz kaldı.

Yayılan radyoaktif serpinti Ukrayna ve Belarus başta olmak üzere Türkiye, Rusya, ve Avrupa ülkelerinde çevre felaketine yol açtı.

ETKİLERİ HALA DEVAM EDİYOR

Zaman içerisinde bu ülkelerde yaşayan milyonlarca kişi tiroit lenf ve akciğer kanseri başta olmak üzere yoğun radyasyonun yol açtığı çeşitli hastalıklara yakalanarak hayatını kaybetti. Bu ülkelerde sakat doğum oranı 1986 sonrası gözle görülür bir şekilde arttı.

Ukrayna, her yıl bütçesinin yüzde 5’ine, Belarus ise yüzde 6’sına tekabül eden bir tutarı, felaketin etkilerinden kurtulmak için harcıyor.

2016 yılında, santraldeki radyasyon yayma riski devam eden dördüncü reaktör binasının üzeri dev çelik bir güvenlik kemeriyle tamamen kapatılmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.