SON DAKİKA
Hava Durumu

Trump, Türkiye ve Kırım'a dair ayrıntıların olduğu tasarıyı veto etti

ABD Başkanı Trump, savunma bütçesine 740 milyar dolar ayıran Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı'nı veto etti. Trump, dikkat çekici Türkiye ve Kırım ayrıntılarının da yer aldığı tasarı için, "Bu yasa tasarısı, Çin ve Rusya'ya bir hediyedir." diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2020 17:27
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2021 13:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Trump, Türkiye ve Kırım'a dair ayrıntıların olduğu tasarıyı veto etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, savunma bütçesine 740 milyar dolar ayıran Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı'nı veto etti. Trump, dikkat çekici Türkiye ve Kırım ayrıntılarının da yer aldığı tasarı için, "Bu yasa tasarısı, Çin ve Rusya'ya bir hediyedir." dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce veto edeceğini açıkladığı, savunma bütçesine 740 milyar dolar ayıran Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (National Defense Authorization Act-NDAA) Tasarısı'nı dün veto etti. Trump, kongreye gönderdiği notta, Senato ve Temsilciler Meclisinde kabul edildikten sonra onayına sunulan tasarıyı veto ettiğini duyurdu. Savunma bütçesi tasarısında, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören bir bölüm de bulunuyordu.

TRUMP: ÇİN VE RUSYA'YA BİR HEDİYEDİR

Onayına sunulan NDAA'yı veto ettiğini söyleyen Trump, "Ne yazık ki, bu tasarı, kritik ulusal güvenlik konularını kapsamaktan yoksundur ve benim, Amerika'yı öncelediğim ulusal güvenlik ve dış politika eylemlerim ile çelişmektedir. Bu yasa tasarısı, Çin ve Rusya'ya bir hediyedir." dedi. Temsilciler Meclisi ve Senatodan 3'te 2'den büyük oy çokluğuyla geçen tasarı, tekrar Kongreye dönecek ve aynı çoğunluğu yakalarsa Trump'ın vetosu geçersiz kılınabilecek.

RUSYA'YA KIRIM'DAKİ FAALİYETLERİNDEN DOLAYI SINIRLAMA

Tasarıda, ABD ordusunun, Rus ordusu ile ilişkilerine yönelik kısıtlamalarının artırılması yer alırken, Rusya’nın Kırım’daki egemenliğini tanıyacak fiil ve faaliyetlerin yasaklanmasına ilişkin maddeleri dikkati çekti.

UKRAYNA'YA SAVUNMA DESTEĞİ

Rusya’ya yönelik faaliyetler kapsamında, Ukrayna’ya 75 milyonu silah olmak üzere 250 milyon dolarlık savunma yardımı yapılması da tasarıda şart koşuldu. Avrupa Caydırıcılık İnisiyatifi için önceki bütçe yasalarında belirlenen 3,7 milyar dolarlık fonun tamamının, bu bütçe kapsamında da sağlanması istendi.

TÜRKİYE'YE 30 GÜN İÇİNDE YAPTIRIMLAR UYGULANACAK

Savunma bütçesi tasarısında, Türkiye’nin aldığı 6 F-35 uçağının da ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılması için gerekli yetkilendirme yapıldı. Ayrıca tasarıda, Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören bir bölüm de yer aldı.

TÜRKİYE'YE S-400'LER DOLAYISIYLA CAATSA YAPTIRIMI

Tasarıda, Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında, Rusya ile önemli bir işlem olarak kabul edildiği ve NDAA’nın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edildi. Tasarıda, başkanın CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5’ini uygulaması, yaptırımların "ithal edilen malları" kapsamaması istendi.

TÜRKİYE'YE YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI ŞARTI NELER?

Yaptırımların kaldırılmasının şartlarına ise şöyle değinildi:

"Başkan, yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongrenin gerekli komitelerine, Türkiye’nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400’leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükumeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400’leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra Türkiye’den, Türk hükumetinin veya hükumet adına başka bir tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA’nın 231. bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir."
Tasarının 159. bölümünde de yasalaşmasının ardından 15 gün içinde Türk şirketlerinin yerine F-35 için parça üretecek ortakların tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin başlatılması istendi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.