SON DAKİKA
Hava Durumu

TİKA Balkanlar’daki 100’e yakın somut mirası ayağa kaldırdı

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2022 23:17
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2022 23:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
TİKA Balkanlar’daki 100’e yakın somut mirası ayağa kaldırdı

İstanbul Beykent Üniversitesi yerleşkesinde Balkanlar’da Kültür, Mimari ve Sanat konulu "Balkanlar’da VIII. Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu" düzenlendi. Sempozyuma katılan TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, "Balkanlar’daki 100’e yakın somut mirası ayağa kaldırdık" dedi.

Türkiye'den Beykent Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi, İzmir Kavram Meslek Yüksek Okulu, Trakya Üniversitesi, Tuzla Üniversitesi (Bosna-Hersek), UBTAK (Balkan Tarihi Araştırmaları Komitesi) tarafından Beykent Üniversitesi Taksim Yerleşkesinde 01-4 Eylül 2022 tarihlerinde "Balkanlar’da VIII. Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu" düzenleniyor. Sempozyum kapsamında Osmanlı Dönemi Balkanlar’da Mimari Eserler, Balkan Müziği, Balkan Halk Oyunları, Balkanlar’da El Sanatları, Balkanlar’da Güzel Sanatlar konuları ele alınıyor. TİKA’nın desteğiyle düzenlenen ‘VIII. Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu’na TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Balkan ülkelerinden ve Türkiye'den bilim insanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, “Balkanlar’da Kültür, Mimari ve Sanat” konulu sempozyumda konuştu. Dr. Mahmut Çevik, “Ortak tarihimize ışık tutacak bu toplantının verimli geçmesini ve tarihi eserlerimizin gelecek nesillere aktarılması konusunda katkı sağlamasını ümit ediyorum.” diyerek söze başladı.
Çevik, "Tarihin en eski milletlerinden olan Türk milletinin kendine özgü dünya görüşü vardı, farklı din, dil ve kimliklerdeki toplumlara saygı gösterilerek 500 yıl 1 milyon km karelik Balkan yarımadasında kaldık." dedi.

"BALKAN'LARDA 100'E YAKIN SOMUT MİRASI AYAĞA KALDIRDIK"

TİKA'nın Balkanlar’daki 11 koordinasyon ofisi ile Balkanlar’da 100’e yakın ortak somut mirası hayata kazandırdığını ifade eden Çevik, 15 tarihi yapının restorasyon projesinin tamamlandığını ve 10’dan fazla tarihi yapının ise restorasyonları için proje hazırlama çalışmaları yapıldığını bildirdi. TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, sözlerine şöyle devam etti:

"Manastır’da Askeri İdadi'den Kosova’daki Yaşar Paşa Camiine, Podgoritsa’daki Saat Kulesi'nden Bosna’daki Drina Köprüsü'ne ve Maglaj Camiine, Sırbistan’da Ram Kalesinden Siyanitsa Valide Sultan Camiine, Tiran Ethem Bey ve Berat Bekarlar Camiinden Jirocastra Saat Kulesi'ne tüm tarihi eserlere dokunuyoruz. Gelecek nesillere aktarımlarını sağladık. Macaristan’da Gülbaba Türbesi'nin restorasyonu ve Müzesinin yapımından Pech'de Türk Çeşmesi restorasyonuna katkı sağladık.

Orta Asya, Afrika, Kafkasya ve Uzak Doğu’da da ortak tarihi eserlerimize sahip çıkıyoruz.

Cezayir’de Kecova Camii, Azerbaycan’da Nuri Paşa Müze Evi, Moğolistan’da Bilge Tonyukuk Yazıtları, Sudan’da Ali Dinar Müze Evi, Etyopya’da Necaşi Türbesi, Kazakistan’da Yesevi Türbesi bunlardan sadece bir kaçıdır.

Soyut kültürel miras olarak şiir, şarkı, halk oyunları gibi alanlarda da her toplum kültürünü yaşatsın diye kültür merkezleri inşa ettik.

Gagavuz kiliminin gelecek nesillere aktarımı için atölyeler kurduk.

Amacımız uluslararası kabul görmüş koruma teknikleri ile eserlerimizin ayağa kaldırılması birlikte yaşama kültürümüzün sürdürülebilir olmasıdır.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.