SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Savaşın gölgesinde kültürel diplomasi etkinliği: Kırım Tatar fesi, Ukrayna'nın Vışıvanka nakışlarıyla buluştu

Savaşın gölgesinde kültürel diplomasi etkinliği: Kırım Tatar fesi, Ukrayna'nın Vışıvanka nakışlarıyla buluştu

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2022 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2023 00:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Savaşın gölgesinde kültürel diplomasi etkinliği: Kırım Tatar fesi, Ukrayna'nın Vışıvanka nakışlarıyla buluştu

Ukrain ve Kırım Tatar halkının kültürel diplomasi etkinlikleri savaşın gölgesinde hız kesmeden devam ediyor. Ukrayna Büyükelçiliğinden konuk olan hanımların katılımıyla Kırım Derneği Genel Merkezinde gerçekleştirilen etkinlikte, Ukrayna'nın Vışıvanka nakışlarıyla Kırım Tatar fesi buluşturuldu.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi'nde bugün Ukrayna Büyükelçiliğinden konuk olan hanımların katılımıyla anlamlı bir kültürel etkinliğe imza atıldı. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar'ın eşi Katerına Bodnar ve Kırım Derneği Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Üyesi Oya Deniz Çongar Şahin'in öncülüğünde hayata geçirilen bir proje kapsamında Kırım Tatar fesi, Ukrayna'nın Vışıvanka nakışlarıyla buluşturuldu. Etkinliğe dair Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Oya Deniz Çongar Şahin, "Ukrayna Büyükelçiliğindeki hanımlar fes yapmak üzere kumaşları, Vışıvanka desenleriyle nakışlamışlar. Bunları bir araya getirip fes oluşturmak istediler. Aslında çok daha önceden böyle bir proje düşünülmüştü. Kırım Tatar nakış ustası Ayşe Osmanova Türkiye'de iken böyle bir etkinlik düşünülmüştü ama bir türlü hayata geçirememiştik. Kısmet bugüne imiş. Öte yandan Vışıvanka desenleriyle Kırım Tatar fesinin harmanlanması çok manidar olacak. Çünkü bu iki halkın kardeşliğini, yıllarca bir arada nasıl huzur içinde yaşadığını çok naif bir şekilde gösterecektir diye düşünüyoruz. Umarız bu etkinliğin sonunda da emeklerimiz beğenilir." ifadelerini paylaştı.

Devam eden savaş kapsamında bu tür bir kültürel etkinliğin önemine de değinen Çongar, "Gerçekten çok önemli, çünkü biz en başından bugüne Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içerisinde Kırım Tatar halkının kendi muhtariyetini savunuyoruz ve biz Kırım Tatar halkı olarak Ukrayna devleti ile birlikte yaşadığımız dönemde kendi milli, medeni her türlü faaliyetimizi sürdürebilmiştik. Açıkçası hiçbir sıkıntı da yaşamadık. Onlarla kardeşçe bir arada yaşadık. Rusya tarafından Ukrayna devletine gerçekleştirilmeye devam eden tamamen hukuksuz saldırı sonrasında hanımlar olarak bu tür bir etkinlikle güzel bir cevap verdiğimizi düşünüyoruz." dedi.

https://youtu.be/MSb0rUAJWr8 KATERINA BODNAR: KIRIM TATAR FESİ VE UKRAYNA'NIN VIŞIVANKASI BİRÇOK ORTAK NOKTAYA SAHİP

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar'ın eşi Katerına Bodnar ise QHA'ya yaptığı açıklamada, öncelikle böyle bir etkinliğe davet edildiği için çok mutlu olduğunu ve onur duyduğunu belirtti. Katerına Bodnar, "Bu etkinlik, çok önemli. Çünkü burada yeni şeyler öğrenebiliyorum ve benim için bir ilk. İlk defa Kırım Tatar fesi yapıyorum. Kırım Tatar fesi ile Ukrayna'nın Vışıvankası birçok ortak noktaya sahip. Her ikisi de iki halk için son derece önemlidir. Kırım Tatar fesi ve Vışıvanka deseni birer muskadır. İnsanın DNAsını eklediği ve işlediği bir eserdir. Çünkü hem Kırım Tatar fesi işlerken hem de Vışıvanka'yı işlerken halklar bu eserlerine kendi sembollerini koyuyorlar." diye konuştu.

Katerına Bodnar sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

"KIRIM TATAR NAKIŞLARI VE VIŞIVANKA DESENLERİ, SÖZSÜZ DUADIR"

Özellikle benim için bugünkü etkinliğin önemi şudur: Ben yeni bir şey öğreniyorum ve artık başka bir halkın kültürünü daha iyi tanıyorum. Hem Kırım Tatar fesi hem de Vışıvanka, sözsüz bir duadır. Çünkü bunları işleyenler, kendi ruhunu, isteklerini ekliyor. Burada bulunmak; yeni şeyleri öğrenebilmek ve çocuklarıma, yakın çevreme aktarabilecek olmam açısından çok önemli. Ayrıca bunlar bu konuda bakış açımızı genişleten etkinliklerdir.

Bence böyle bir etkinlik; kültür diplomasisi açısından özellikle savaş şartlarında çok büyük önem taşımaktadır. Bu tarz etkinlikler bizleri birleştiriyor ve bizi daha güçlü yapıyor. Bir arada bir şeyler yaparken kendimizi daha güçlü hissediyoruz.

PROJENİN FİKİR SAHİBİ KIRIM TATAR EL SANATLARI USTASI AYŞE OSMANOVA

Söz konusu projenin fikir sahibi ünlü Kırım Tatar el sanatları ustası Ayşe Osmanova, QHA'ya yaptığı açıklamada, söz konusu fikrin Ballıkpınar köyünde düzenlenen nakış kursları sırasında doğduğunu ve bu fikri Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği temsilcisi ile paylaştığını ifade etti. Osmanova, "Büyükelçilik fikrimi destekledi ve ben çizimleri hazırlayıp kendilerine gönderdim." ifadesini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.