SON DAKİKA
Hava Durumu

Salda Gölü için UNESCO Doğal Miras Listesi'ne başvuru yapıldı

Salda Gölü için UNESCO Doğal Miras Listesi'ne başvuru yapıldı

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2021 10:22
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2021 10:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Salda Gölü için UNESCO Doğal Miras Listesi'ne başvuru yapıldı

Burdur'un Yeşilova ilçesinde "Türkiye'nin Maldivleri" olarak bilinen Salda Gölü'ne ilgi, ABD Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Mars'taki Jezero Krateri ile benzer bir jeolojik yapıya sahip olması nedeniyle arttı. Salda Gölü'nün dünya doğal mirası sayılması için UNESCO'ya başvuru yapıldı.

Burdur'un Yeşilova ilçesindeki, turkuaz suyunun ve beyaz kumsalının güzelliğiyle "Türkiye'nin Maldivleri" olarak anılan Salda Gölü'nün, UNESCO'nun Doğal Miras Alanı Listesi'ne alınması için çalışma başlatıldığı bildirildi.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünden dün yapılan açıklamada, Salda Gölü'nün ekolojik ve biyolojik olarak benzersiz olduğu belirtildi. Gölün jeolojik ve kimyasal özelliklerinin yanı sıra Uluslararası Doğayı Koruma Birliğince koruma altına alınan kritik türlere ev sahipliği yaptığına işaret edilen açıklamada, "Bölgede yapılan çalışmalar Dünya'da Mars gezegeninin yüzey özelliklerini (magnezyum yüklü beyaz kayalar) taşıyan iki bölgeden birinin Salda Gölü olduğunu göstermektedir." ifadeleri kullanıldı.

SALDA GÖLÜ NEREDEDİR? ÖZELLİKLERİ NELER? UNESCO'ya Salda Gölü için başvuru

Beyaz kumsalı ve suyunun berraklığıyla Maldiv Adaları'na benzetilen Burdur'daki Salda Gölü, son dönemde popüler turizm lokasyonlarından oldu. yaz sezonunda yüz binlerce turisti misafir ediyor. Salda Gölü, 184 metre derinliğe sahip tektonik bir çukurun üzerinde ve kapalı bir havzada yer alıyor.

1989'dan bu yana doğal sit alanı statüsünde olan ve yüksek turizmin potansiyeline sahip "Türkiye'nin Maldivleri'nin" son yıllarda tanıtım faaliyetleri ve sosyal medyadaki paylaşımlar sayesinde popülerliği arttı. Yaz sezonunda yurt içi ve yurt dışından bu doğa harikasını görmek ve fotoğraflamak isteyen binlerce ziyaretçi, Salda Gölü'ne akın ediyor. Bünyesinde 61 familyaya ait 301 sucul ve karasal bitki türünü barındıran gölün, Özel Çevre Koruma alanı ilan edilmesiyle 4 bin 400 hektarlık korunan alan 29 bin 500 hektara çıkarıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.