SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, Ukrayna ordusuna bağlı Azov taburunu terör örgütü olarak tanıdı

Rusya, Ukrayna ordusuna bağlı Azov taburunu terör örgütü olarak tanıdı

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2022 16:05
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2023 01:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, Ukrayna ordusuna bağlı Azov taburunu terör örgütü olarak tanıdı

Ukrayna ordusuna bağlı faaliyet gösteren Azov taburu, Rusya’da terör örgütü olarak tanındı. Bilindiği gibi Rusya baskı uygulamak için sık sık Kremlin'in işgalci politikasına karşı mücadele verenleri, "terör örgütü" olarak tanıyarak ülkedeki muhalif sesleri susturmaya çalışıyor.

Rusya Yüksek Mahkemesi, Ukrayna ordusuna bağlı faaliyet gösteren Azov taburunu terör örgütü olarak tanıyarak; onun Rusya’da faaliyetlerini yasakladı. Bugün düzenlenen mahkeme duruşmasının kapalı olarak gerçekleştiği bildirildi. Rusya Başsavcılığı, Mayıs 2022’de Yüksek Mahkeme'ye başvurarak Azov taburunun “terör örgütü” olarak kabul edilmesini talep etmişti.

Bilindiği gibi Rusya, muhalif sesleri susturmak ve Putin rejimine karşı çıkanları sindirmek için aralarında Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Tatar Numan Çelebicihan Taburu, Bütün Tatar Toplum Merkezinin (Tatar İçtimaî Merkezi/BTTM) de bulunduğu bir çok örgütü terör örgüt olarak tanıdı.

AZOV TABURU NEDİR? NASIL KURULDU? 

Azov taburu, Rusya Kırım’ı işgal ederek Donbas’a askeri güçlerini soktuktan sonra Ukrayna toprak bütünlüğünü savunmak için oluşturuldu. İlk önce gönüllülerden oluşan tabur daha sonra Ukrayna ordusuna bağlandı. Rusya ve Kremlin’e bağlı propaganda haber ajansları Azov taburunun “neo Nazi” oluşum olduğunu ileri sürüyor. İşgal altındaki Donetsk’teki Olenivka hapishanesinde alıkonulan ve aralarında Azov taburu askerlerinin de bulunduğu Ukraynalı savaş esirlerine yönelik saldırıdan sonra açıklama yapan Rusya’nın Londra Büyükelçiliği, 30 Temmuz’da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "Azov" taburu askerlerinin “aşağılayıcı bir ölümü hak ettiklerini” ileri sürdü.

ESİR UKRAYNALI ASKERLERİN ALIKONULDUĞU HAPİSHANEYE SALDIRI DÜZENLEDİ 

Rus ordusu, Azovstal’den tahliye edilen askerler dahil olmak üzere Ukraynalı askerlerin esir tutulduğu işgal altındaki Olenivka kasabasındaki hapishaneye saldırı düzenledi. Rusya’nın işlediği savaş suçunu örtbas etmek için Rus propaganda haber ajansları saldırının Ukrayna ordusu tarafından düzenlendiğini iddia etti. Rus propagandacıları, Ukrayna ordusunun güya kasıtlı olarak esir Ukraynalı askerlerinin tutulduğu binayı vurduğunu ve saldırıda 53 kişinin hayatını kaybettiğini ve 75 kişinin yaralandığını ileri sürdü. İşgalcilerin iddialarını reddeden Ukrayna tarafı, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ilkelere tamamen bağlı kalıyor ve uluslararası insancıl hukuk normlarını yerine getiriyor ayrıca sivil altyapıya, özellikle de savaş esirlerinin tutulma ihtimalinin yüksek olduğu yerlere yönelik saldırıları hiçbir zaman gerçekleştirmedi ve gerçekleştirmeyecektir” açıklamasını yaptı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Olenivka hapishanesindeki saldırıyı kınayarak, “Rusya terörist ülke ilan edilmeli” çağrısında bulundu. Hafta sonu dünyanın bir çok yerinde Ukraynalılar tarafından düzenlenen eylemlerde Donetsk bölgesindeki Olenivka kasabasındaki hapishanede tutulan esir Ukraynalı askerlerin katliamı başta olmak üzere Rusya’nın 8 yıl boyunca Ukrayna’da işlediği savaş suçları protesto edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.