SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus savcı, Kırım Tatarı Şihametov için 11 yıl hapis cezası istedi

Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrindeki Güney Askeri Bölge Mahkemesi savcısı, sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde Kırım Tatarı Yaşar Şihametov için 11 yıl hapis cezası istedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2022 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2022 13:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus savcı, Kırım Tatarı Şihametov için 11 yıl hapis cezası istedi

İşgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsak Yaşar Şihametov'un tutukluluk süresi uzatıldı. Rus mahkemesi, siyasi tutsak için, 11 yıl hapis cezası istedi.

Kırım Dayanışması sivil teşkilatı tarafından yapılan açıklamaya göre, Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrindeki Güney Askeri Bölge Mahkemesinin savcısı, dün düzenlenen duruşmada, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yasa dışı alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsak Yaşar Şihametov’un tutukluluk süresini uzatma kararı aldı. Kırım Dayanışması sivil teşkilatı, Rus savcının Kırım Tatar siyasi tutsak Şihametov'un 11 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istediğini aktardı. Açıklamada, siyasi tutsağın sağlık durumunun kötüleştiği de belirtildi.

Öte yandan, duruşmada, sözde devlet savcısı Sergey Aydınov, sözde mahkemeye davalının ihtiyati tedbirinin 3 ay uzatılması için dilekçe verdi. Sözde savcı dilekçesinde, sanığın Ukrayna pasaportuna sahip olduğunu, suçunun ciddi olduğunu ve gizli tanıkları etkileme olasılığının bulunduğunu ileri sürdü. Ancak siyasi tutsak Şihametov, sağlığının kötü olduğunu vurgulayarak öne sürülen iddiaları kararlı bir şekilde reddetti.

ŞİHAMETOV: "BENİM ZATEN YARI ÖMRÜM KALDI.."

Kırım Tatar siyasi tutsak Yaşar Şihametov duruşmada, "Benim zaten geriye yarı ömrüm kaldı. En azından bir süreliğine çocuklarımın yanında bulunmak ve onları yetiştirmek istiyorum. Burada yürümekte zorlanıyorum. Duruşma öncesi gözaltı merkezinde 2 dişimi kaybettim. Beni bir terörist olarak hapiste tutuyorlar. Ben terörist değilim." diye kaydetti.

Sözde mahkeme ihtiyati tedbirin 26 Ekim 2022 tarihine kadar 3 ay uzatılmasına karar verdiğini açıkladı.

KIRIM TATARLARINA TOPLU BASKIN

Yaşar Şihametov, diğer altı Kırım sakini ile birlikte, 17 Şubat 2021 tarihinde işgalcilerin Karasubazar (Belogorsk), Bahçesaray, Akmescit (Simferopol), Akyar (Sivastopol) ve İçki (Sovyetskoye) bölgesinde düzenlediği toplu baskınlardan sonra alıkonuldu. Alıkonulanlardan biri olan Abdulboriy Mahamadaminov aynı gün serbest bırakıldı. Öte yandan; Lenur Seydametov, Timur Yalbakov, Azamat Eyupov, Yaşar Şihametov, Ernest İbragimov ve Oleg Fedorov hakkında tutuklama kararı alındı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.