SON DAKİKA
Hava Durumu

Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Çatalca ve Saray'da Kırım Hanlığı kitabelerini inceledi

Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Çatalca ve Saray'da Kırım Hanlığı kitabelerini inceledi

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2021 18:31
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2021 18:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Çatalca ve Saray'da Kırım Hanlığı kitabelerini inceledi

İstanbul Çatalca ve Tekirdağ'ın Saray ilçesinde yer alan Kırım Hanlığı ailesine ait mezar taşları ve kitabeler yeniden mercek altına alınıyor. Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, bölgedeki Kırım Hanlığı'ndan yadigar kalan kitabelerin izlerini takip ediyor.

Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Çatalca ve Saray'da Kırım Hanlığı kitabelerinde incelemelerde bulundu. 12 Temmuz 2021 tarihinde Çatalca'da mezar taşlarını inceleyen Prof. Dr. Kırımlı'nın çalışmalarını, Kırım Derneği Çatalca Şubesi Başkanı Erol Taylan duyurdu.

TRAKYA'DA KIRIM HANLIĞI SÜLALESİNE AİT MEZAR TAŞLARI

İstanbul Çatalca'ya bağlı Subaşı Köyü Camii bahçesinde, Kaplan Giray ve onun soyundan gelenlerin mezar taşları yer almaktadır. 1783 yılında Kırım Hanlığı'nın yıkılması ile Çatalca'ya gelip Subaşı Köyü'ne yerleşen II. Kaplan Giray, burada yaşamını yitirdi. Köyde Han ve soyunun yaptırdığı Han Camii, Selim Giray Sultan Çeşmesi ve hepsi birer sanat eseri olan mezar taşları yer alıyor. Ayrıca, 1755-1758 yılları arasında hüküm süren Kırım hanı Halim Giray, Osmanlı padişahı III. Selim devrinde İstanbul’a gelmiş ve Çatalca'ya yerleşmiştir. Ölümünden sonra Ferhat Paşa Camii yanındaki mezarlığa gömülmüştür.

Konu hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Emel Kırım Vakfınca yayımlanan Kırım Hanlarının Trakya'daki Mezar Taşları makalesi okunabilir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.