SON DAKİKA
Hava Durumu

"Mecidiye Müslüman Semineri", Uluslararası Balkanlarda Sosyal Bilimler Kongresinde anlatıldı

"Mecidiye Müslüman Semineri", Uluslararası Balkanlarda Sosyal Bilimler Kongresinde anlatıldı

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2019 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2019 13:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Mecidiye Müslüman Semineri", Uluslararası Balkanlarda Sosyal Bilimler Kongresinde anlatıldı

Aydın, Kuşadası'nda gerçekleştirilen 9'uncu Uluslararası Balkanlarda Sosyal Bilimler Kongresine, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Yönetim Kurulu üyesi ve Kırım Derneği Romanya Temsilcisi Metin Omer katıldı.

Omer, 26-27 Ekim 2019 tarihleri arasındaki kongre çerçevesinde iki panele iştirak etti. "Türk Dünyasında Akademik İş Birliği İmkanları-Beklentiler ve Öneriler" başlıklı panele davetli konuşmacı olarak katılan Omer başka bir panelde de "Romanya'daki Türk Tatar Toplumunda Mecidiye Müslüman Seminerinin Yeri" başlıklı sunum gerçekleştirdi.

TARİHİN TANIKLARINDAN: MECİDİYE MÜSLÜMAN SEMİNERİ

Mecidiye Müslüman Semineri, 1610’da Babadağ’da Gazi Ali Paşa tarafından kurulan medreseye dayanıyor. 1877-1878 yılları arasındaki Osmanlı-Rus harbinden sonra Dobruca bölgesi Osmanlı Devletinden Romanya’ya geçmişti. Dönemin Romen makamları, nüfusun önemli bir kısmını teşkil eden Müslümanların imamlarını ve Türkçe hocalarını hazırlamak için Müslüman Semineri’ni (Seminarul Musulman) kurdular. Seminer ilk önce Babadağ’da açıldı fakat 1901’de Mecidiye’ye taşındı. Mecidiye’de 1967’de Komünist rejim tarafından kapatılana kadar dini görevliler ve Türk dili öğretmenleri yetiştirmeye devam etti. 1995’te Mecidiye Müslüman Semineri’nin devamı olarak, Romanya-Türkiye arasında imzalanan bir protokol çerçevesinde Kemal Atatürk Koleji açıldı.

Mecidiye Müslüman Semineri, burada Romanya’daki Kırım Tatar ve Türk toplumunun aydınların yetişmesi hasebiyle tarihe geçti. Müstecib Hacı Fazıl (Ülküsal), Necip Hacı Fazıl, Mehmet Vani Yurtsever gibi aydınlar ve siyasetçiler burada okumuştu. Ayrıca ünlü Kırım Tatar gazeteci, yazar ve şair Mehmet Niyazi (1878-1931) ile İttihat ve Terakkî Cemiyetinin kurucularında, Arnavut kökenli doktor ve siyasetçi İbrahim Temo gibi şahsiyetler bu okulda ders vermişti.

Kuruluşun tarihi, “Mecidiye Müslüman Semineri: Belgeler ve Hatıralar” adıyla 2016'da Adriana Cupcea, Marin Manuela ve Metin Omer tarafından yazılan bir kitap çalışmasında ele alındı. Bahsi geçen kitabın önsözünü yine bu Seminer'in yetiştirdiği isimlerden olan ünlü tarihçi Kemal Karpat yazmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.