SON DAKİKA
Hava Durumu

Mariupol'deki toplu mezarların sayısı artıyor

Mariupol'deki toplu mezarların sayısı artıyor

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2022 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2022 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Mariupol'deki toplu mezarların sayısı artıyor

İşgalci Rusya’nın, Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal girişiminde işlediği savaş suçu kanıtları gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Aylardır işgalci Rusya tarafından havadan, denizden, karadan bombalanan Ukrayna’nın Mariupol kenti yakınında bulunan toplu mezar alanına son aylarda bin 500'den fazla yeni mezarın kazıldığı tespit edildi.

Rusya sınırına yakın bir liman kenti olan Mariupol, Ruslar için önemli bir stratejik hedefti. Savaşın ilk gününden itibaren Rus işgal güçleri kenti havadan, denizden ve karadan acımasızca bombaladı. İşgalci güçler, mayıs ayında kenti kontrol altına aldıklarında kentte bulunan binlerce sivil ölmüş ve kentin büyük bir kısmı harap olmuştu. İşgalciler işlediği savaş suçlarını gizlemek için ölen sivilleri toplu mezarlara gömmeye ve harap olan evleri yıkmaya başladı.

UYDU GÖRÜNTÜLERİNDE TOPLU MEZARIN BÜYÜDÜĞÜ GÖRÜLÜYOR

BBC’nin hazırladığı habere göre, ABD merkezli Maxar teknoloji şirketinin çektiği son uydu görüntüleri, Mariupol yakınlarındaki Starıy Krım, Manguş ve Vınogradne'de bulunan üç toplu mezar alanının ilk bahardan bu yana istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü gösteriyor.

BBC için Starıy Krım'daki görüntülerini analiz eden Bilgi Sürdürülebilirliği Merkezi (Centre for Information Resilience) Haziran ayından bu yana bölgede bin 500 yeni mezar kazıldığı sonucuna vardı. Şu an ilgili bölgede savaşın başlangıcından bu yana 4 bin 600'den fazla mezarın kazıldığını tahmin ediyor, ancak bu mezarlarda tam olarak kaç cesedin gömülü olduğunu bilmiyor.

MARİUPOL'DE EN AZ 25 BİN SİVİL ÖLDÜ

Ukraynalı yetkililer Mariupol'daki çatışmalarda en az 25 bin kişinin öldüğüne ve bunların 5 bin ile 7 binin bombalanan evlerin enkazları altında yaşamlarını yitirdiğine inanıyor. Mariupol'un savaş öncesi nüfusu yaklaşık 500 bin kişi idi.

https://qha.com.tr/multimedya/rusya-nin-mariupol-katliamina-karsi-dunya-sessizligini-koruyor/437197/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.