SON DAKİKA
Hava Durumu

Kuleba'dan tahıl koridoruna destek çağrısı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliğine (ASEAN) 19 Kasım 2022 tarihinde sona erecek olan tahıl koridoru anlaşmasına destek vermeleri için çağrı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2022 12:19
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2022 11:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kuleba'dan tahıl koridoruna destek çağrısı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba dün Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'deki 40. ve 41. ASEAN Zirvesi toplantısında ASEAN Genel Sekreteri Dato Lim Jock Hoi ile görüştü. Ukrayna Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre Bakan Kuleba, söz konusu görüşmede tahıl koridorunun küresel gıda güvenliği için önemine dikkat çekti.Kuleba, ASEAN'ın Rusya'dan, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin uzatmasını talep etmesini istedi. Dışişleri Bakanı Kuleba, sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"UKRAYNA'NIN ASYA STRATEJİSİNİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI"

"Bugün ASEAN Genel Sekreteri Dato Lim Jock Hoi ile Phnom Penh'te, Ukrayna ve Güneydoğu Asya arasında ticaret, gıda güvenliği ve dijital dönüşüm alanlarında iş birliğinin geliştirilmesi üzerine konuştuk. ASEAN ile güçlü bağlar kurmak Ukrayna'nın Asya stratejisinin önemli bir parçası."

Küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye'nin koordinasyonunda yürütülen tahıl sevkiyatı anlaşması, 22 Temmuz'da İstanbul'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM arasında imzalanmıştı.

RUSYA TAHIL ANLAŞMASINI ASKIYA ALDI

Rusya’nın işgal girişimi saldırıları ile abluka altındaki Ukrayna limanlarında tutulan tahılların sevkiyatı için 22 Temmuz 2022 tarihinde Ukrayna tahılının limanlardan güvenli sevk edilmesi için Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında anlaşma imzalanmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı, 29 Ekim 2022 tarihinde Ukrayna’nın, Rus işgali altında olan Kırım’ın Akyar (Sivastopol) kentindeki Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini ileri sürerek Türkiye’nin arabuluculuğunda imzalanan Ukrayna’dan tahıl sevkiyatını sağlayan anlaşmayı askıya aldığını duyurdu.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Kasım 2022 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmenin ardından Rusya’nın katılımını askıya aldığı tahıl anlaşmasına eskisi gibi devam edeceğini açıkladı.

Öte yandan 19 Kasım 2022 tarihinde sona erecek olan tahıl koridoru anlaşması uzatılması için görüşmeler sürüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.