SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkanı Çubarov, işgalciler tarafından açılan davanın ilk duruşmasını değerlendirdi

Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesinde işgalcilerin KTMM Başkanı Refat Çubarov’a karşı açtığı düzmece dava görülmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2020 12:56
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2020 12:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkanı Çubarov, işgalciler tarafından açılan davanın ilk duruşmasını değerlendirdi

Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesinde işgalcilerin KTMM Başkanı Refat Çubarov’a karşı açtığı düzmece dava görülmeye başladı. 

Bilindiği gibi işgalciler, KTMM Başkanı Refat Çubarov’u 26 Şubat 2014 olayları çerçevesinde güya Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmayı amaçlayan toplu eylemleri organize etmek ve kamuya açık olarak bu eylemleri gerçekleştirme çağrıları yapmakla suçluyor. Geçen hafta yapılan duruşmada Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesinin hakimi Viktor Vasilyev, avukat Nikolay Polozov’un Refat Çubarov’u savunmasına izin verilmedi. Polozov söz konusu kararı itiraz etti. Ancak itiraz inceleme süreci devam ederken, Çubarov’u sözde mahkemede işgalci yönetim tarafından atanan avukat Aleksandr Osokin temsil ediyor.

İlgili haber: İşgalcilerin kurguladığı davada Refat Çubarov’u savunan avukata engel!

Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan KTMM Başkanı Refat Çubarov sözde mahkemede yapılan ilk duruşma sonuçlarını anlattı ve işgalcilerin kendisine karşı açtığı düzmece davayı değerlendirdi.

Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesinde görülmeye başlayan davanızın ilk duruşmasının nasıl geçtiğini biliyor musunuz?

Çok az bilgiye sahibim. Bugün ilk kez atanan avukat Aleksandr Osokin ile görüştüm. Çok dikkatli bir insan ancak bana kısaca duruşmada nelerin olup bittiğini anlattı.

Duruşmada dört sözde mağdurun ifadesi alındı. Onların verdiği ifadeler az çok tarafsızdı. Bu mağdurlar benim eylemlerimin onlar için tehdit oluşturduğunu veya hayatlarını tehlikeye attığını söylemedi. Tam tersi benim insanları sakinleştirmeye çalıştığımı ve protestoya katılan Kırım Tatarları ile Rus yanlısı eylemcileri ayırmak için onların arasında koridor açmaya çalıştığımı belirttiler. Mağdurlardan biri benim eylemcilere parmaklarla bir tür işaret yaptığımı; arada sırada bir veya iki parmağımı yukarıya kaldırdığımı ve ellerimle daire işaretleri yaptığımı anlattı. Ancak bu hareketleri nasıl değerlendirdiği sorulduğunda, "Bilmiyorum ama bu şekilde insanları yönettiğini düşünüyorum" dedi.

Söz konusu mağdurlar kolluk kuvveti görevlileri mi yoksa sivil insanlar mı?

Bunu bilmiyorum. Onlar davada mağdur olarak geçiyor fakat neden mağdur sayıldıkları hakkında hiçbir fikrim yok. 

İşgalci mahkemede sizi temsil eden avukat Osokin, Rus basınına yaptığı açıklamada, "Müvekkilimin tutumunu bilmiyorum ama onun savunmasını yaparken Çubarov’un suçlamaları reddettiğine dayanarak hareket edeceğim" ifadelerini kullandı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bu açıklamayı benimle iletişime geçmeden önce yaptı. Artık bu konuda basına hiçbir açıklama yapmayacağı konusunda anlaştık.

Peki sizce avukat sizin tutumunuzu doğru bir şekilde belirtti mi?

Avukat tarafından dile getirilen tutum benim tutumuma ters değil ancak bu açıklama Rus işgalcilerin bana karşı başlattığı mahkemeye karşı olan tutumumun sadece bir kısmını yansıtıyor.

Tutumum şu şekilde; işgalci yönetim tarafından oluşturulan mahkeme gayrimeşrudur. Dolayısıyla aldığı herhangi bir karar yasa dışı ve hukuki açıdan değersizdir. Rusya Kırım’ı işgal altına alan ülke ve işgal altındaki Kırım topraklarında Rus yasalarının uygulanması uluslararası hukukun temel ilke ve normlarına aykırıdır. 

Ukrayna vatandaşı olan bana karşı işlenen bu suçta, yani mahkeme ve soruşturmada yer alan tüm yetkililerin isimlerini öğrenmek ve sözde davadaki düzmece bilgilere ulaşmak için davaya katılıyoruz. Daha doğrusu avukat Polozov aracılığıyla davaya katılmaya çalışıyoruz.

İlgili haber: Kırım Savcılığından KTMM Başkanı Çubarov'a sözde soruşturma açan Rus yetkililere dava

SÖZDE SORUŞTURMA KOMİTESİNDEN SUÇLAMA

Sözde Soruşturma Komitesi 31 Mart 2020 tarihinde, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov’a “suçlama” yöneltti.

İşgalci yönetimin kontrolündeki sözde Soruşturma Komitesi tarafından yayınlanan açıklamada, “Çubarov, Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmayı amaçlayan toplu eylemleri organize etmek ve kamuya açık olarak bu eylemleri gerçekleştirme çağrıları yapmakla suçlanıyor.” ifadelerine yer verildi.

Sözde Soruşturma Komitesi, Refat Çubarov’un 25 Şubat 2014 tarihinde yardımcısı olan Ahtem Çiygöz’e, Kırım Parlamentosu binası önünde “toplu kargaşayı organize etme talimatı” verdiğini ileri sürdü.

İşgalciler, KTMM Başkanı Refat Çubarov’a; Rusya Ceza Kanunu’nun 212. maddesinin 1. fıkrası (şiddet içeren toplu kargaşa organize etmek), 280. maddesinin 1. fıkrası (Rusya’nın toprak bütünlüğünü ihlal etmeye amaçlayan eylemlere çağrı) ve 280.1. maddesinin 2. fıkrası (Rusya Federasyonu’nun toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemlerde bulunma çağrıları) çerçevesinde sözde suçlama yöneltti.

“26 ŞUBAT DAVASI”

Bilindiği gibi 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisinin karşı karşıya geldiği büyük miting yapıldı. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını istemişti.

Ardından sözde yönetim bahse konu mitingden dolayı “toplu kargaşa” gerekçesiyle Kırım Tatarlarına baskı aracı olarak sözde “26 Şubat davası”nı başlattı. Kırım’ın Rus yönetimi tarafından “26 Şubat Davası” kapsamında gözaltına alınanlar arasında Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Mustafa Degermenci ve Ali Asanov tutuklu bırakılırken, Eskender Kantemirov, Arsen Yunusov ve Eskender Emirvaliyev teminat ile serbest bırakılmıştı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde “kargaşa organize etmek” suçuyla 29 Ocak’ta gözaltına alınmıştı. “26 Şubat davası” kapsamında gözaltına alınan diğer Kırım Tatarları da “toplu eyleme katılmakla” suçlandı.

Kırım Yüksek Mahkemesi, 20 Temmuz 2016 tarihinde yaptığı duruşmada, “26 Şubat davalarını” ayırmaya, yani 26 Şubat 2014 tarihinde miting organize etmek suçuyla yargılanan Ahtem Çiygöz ve mitinge katılmakla suçlanan gençleri birbirinden ayrı şekilde yargılamaya karar verdi. 13 Eylül tarihinde söz konusu karara itiraz dilekçesi incelendi, ancak Rus hakimler dilekçeyi reddederek önceki mahkemenin kararını onadı.

11 Eylül 2017 tarihinde Kremlin kontrolündeki mahkeme, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ü 8 yıl hapse mahkum etti. Türkiye Cumhurbaşkanı başta olmak üzere birçok kişinin çabası sonucu 25 Ekim 2017 tarihinde Ahtem Çiygöz serbest bırakılarak Türkiye’ye götürüldü. 27 Ekim’de Ahtem Çiygöz Ukrayna’ya döndü.

Akmescit’teki sözde Merkez Bölge Mahkemesi 19 Haziran 2018 tarihinde,  Ali Asanov ve Mustafa Degermenci hakkında 4 yıl 6 ay, Arsen Yunusov ve Eskender Kantemirov hakkında 4 yıl, Eskender Emirvaliyev hakkında 3 yıl 6 ay şartlı hapis ve hepsine 3 yıl denetimli serbestlik kararını verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.