SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu, Rusya'nın Kırım işgali ve Ukrayna'ya yönelik saldırılarını Habertürk'e değerlendirdi

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Fatih Altaylı’nın Kırım Tatarlarının sürgünü, Rusya’nın Kırım’ı işgali ve Ukrayna’ya yönelik işgal saldırıları, Ukrayna halkının direnişiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2022 20:16
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2022 20:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu, Rusya'nın Kırım işgali ve Ukrayna'ya yönelik saldırılarını Habertürk'e değerlendirdi

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Habertürk'teki "Teke Tek" programında Fatih Altaylı’nın Kırım Tatarlarının sürgünü, Rusya’nın Kırım’ı işgali ile Ukrayna’ya yönelik saldırıları ve Ukrayna halkının direnişiyle ilgili sorularını yanıtladı. Kırımoğlu, Ukrayna'nın 2-3 haftalık direnişinden sonra durumun tamamen değişeceğini, Putin'in "aptalca" işgal girişiminin Kırım'ın kurtulmasına da fırsat vereceğini belirtti.

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 8 Mart 2022 tarihinde HaberTürk televizyon kanalındaki Teke Tek programında, Fatih Altaylı’nın Kırım Tatarlarının sürgünü, Rusya’nın Kırım’ı işgali ile Ukrayna’ya yönelik işgal saldırıları ve Ukrayna halkının direnişiyle ilgili sorularını yanıtladı. Kırımoğlu, "Ukrayna'nın bütünlüğüne destek veren Kırım Tatarlarıdır. Yavaş yavaş haklarımızı elde ediyorduk. Ama şimdi herşey değişti. 2014 yılına kadar Ukrayna tamamen bağımsız demek mümkün değildir. Ukrayna'da mili demokratik kuvvetler var. Bizi destekleyen. Bizim problemlerimiz Ukrayna devletiyle değil oraya getirilen Ruslar'laydı" ifadelerini kullandı.

KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI VE VATAN KIRIM'A DÖNÜŞTE YAŞANAN ZORLUKLAR

Kırım Tatarlarının sürgünü ve vatana geri dönüşlerini özetleyen Kırımoğlu, “1944 yılında Kırım halkı topyekûn sürgüne uğratıldı. Halkın büyük kısmı yolda kötü şartlardan dolayı öldü. Araştırmalarımıza göre sürgünün ilk 2 yılında halkımızın yüzde 46’sı öldü. Ukrayna Parlamentosu 2014’te bu sürgünü soykırım olarak değerlendirdi ve birçok ülke takip etti” dedi.

“Evlerimize Ruslar yerleştirilmiş yıllarca süren kötüleme propagandalarından dolayı hoş karşılanmadık. Biz evleri geri almak için değil dost ve kardeşçe yaşamak için geldiğimizi anlattık” ifadelerini kullanan Kırımoğlu, Rusya’nın Rusları devamlı Kırım Tatarlarına yönelik kışkırttığının altına çizdi. Ukrayna'nın demokratik bir ülke olduğundan dolayı milli faaliyetlerini yürütebildiğini vurgulayan Kırımoğlu, “Haklarımız yavaş yavaş geri almaya başlamıştık. Okul, tiyatrolarımızı açmıştık… sonradan her şey değişti” dedi.

UKRAYNA DEVLETİ İLE HİÇBİR PROBLEMİMİZ OLMADI

Fatih Altaylı'nın “Ukrayna’ya bağlı dönemlerde Kırım Tatarların çok baskıya maruz kalmadığı dönem miydi?” sorusuna olumlu yanıt veren Kırımoğlu, “2014 yılına kadar, Ukrayna tamamen bağımsız değildi, Rusya etkisi ağırdı. Yine de bizim Ukrayna devleti ile bir problemimiz yoktu ama Kırım'a yerleştirilen Ruslarla problemlerimiz vardı” dedi.

KIRIM TATARLARI, KIRIM'A GERİ DÖNDÜKTEN SONRA UKRAYNA’NIN YAKLAŞIMI NASILDI?

Kırım Otonom Cumhuriyeti kurmak için yapılan 1990 yılındaki referanduma Kırım Tatarlarının karşı çıktıklarını; Şu an çoğunluğu Rus olan Kırım’da vatanımızın statüsü için Rusların karar vermesini doğru bulmadıklarını vurgulayan Kırımoğlu, “Maalesef, Kırım’da işgalden sonra sözde bir Rus Cumhuriyeti kuruldu. Dönemin Cumhurbaşkanıyla görüştüm, Rusya’nın baskısıyla kabul etmek zorunda kaldıklarını, yavaş yavaş değiştireceklerini belirtti, fakat yapamadı. Mücadelemize devam ettik, bazı haklarımızı geri alabilmiştik” şeklinde konuştu.

RUSYA NEYE DAYANARAK KIRIM’I İŞGAL ETTİ?

“Kimse beklemiyordu. Rusya 2008 yılında Gürcistan’a girdiğinde, sırada Kırım Yarımadası olabilir diye Ukrayna hükumetini uyarmış ve hazırlıklı olma konusunda gerekli tavsiyelerde bulunmuştuk” diyen Kırımoğlu, Rusya’nın önce Kırım’da Rus pasaportu dağıtmaya başladığını, 2014 yılında geldiğinde işgal ettiği söyledi. Kırımoğlu, Kırım’ı Rusya’nın işgal edebileceği konusunda endişelerin dile getirildiğinde Putin’in sürekli öyle bir niyetinin olmadığını, Ukrayna’nın zemin bütünlüğüne saygı duyacağını söylediğini aktardı. Ayrıca o zamanlar savunma gücünün çok zayıf olduğunu ve direniş gösteremediklerini de sözlerine ekledi.

RUSYA, 2008 VEYA 2014 YETERİNCE TEPKİ GÖRSEYDİ BUGÜNKÜ İŞGAL YAŞANMAZDI

Kırım işgali sırasındaki uluslararası tepkilerle ilgili soruyu yanıtlayan Kırımoğlu, “Belli bir derecede tepki gösterildiler. BM kurulunda karar alındı. Rusya’nın asker çekmesini istedi. Yaptırımlar uygulandı. Fakat hiç yeterli değildi. Dünya, Rusya 2008 Gürcistan’a girdiğinde veya 2014'te Kırım’a girdiğinde yeterli tepki gösterseydi, bugünkü işgal yaşanmazdı” dedi.

KIRIMIN GERÇEK SAHİPLERİ KIRIM TATARLARIDIR

Kırım’ın statüsünün referandum ile değiştirilmesinin doğru olmadığını vurgulayan Kırımoğlu, “Bizi sürgüne gönderdiler, soykırım yaptılar, Rusları yerleştirdi ve onlar çoğunluk oldu. Oranın gerçek sahipleri Kırım Tatarlardır” dedi.

Ukrayna’dan talep edilmesi gereken Kırım Tatarlarının haklarıyla ilgili projelerinden bahseden Kırımoğlu, şu üç projeyi sıraladı:

1) Kırım Tatar halkının Ukrayna’da kökenli bir halk olarak tanınması.
2) Kırım Tatar halkının Ukrayna içerisindeki statüsü konusu.
3) Ukrayna anayasasında Kırım’ın statüsünün “Kırım Tatar Muhtar Cumhuriyeti” biçiminde değiştirilmesi.

Kırımoğlu, bu projelerin birincisinin Ukrayna parlamentosunda kabul edildiğini, ikinci aşamanın devam ettiğini kaydetti.

RUSYA'NIN SALDIRILARINA UKRAYNA'DAKİ RUSLAR DA DİRENİŞ GÖSTERDİ

Ukrayna’daki Rus halkının işgale yönelik tutumuyla ilgili soruyu yanıtlayan Kırımoğlu, “Sanki Ukrayna’da Ruslara eziyet edildi, Rus askerleri girerse çiçeklerle karşılayacaklar tarzında propagandalar yapıldı. Fakat Ukrayna’da Rusça konuşanlar bile Rus askerlerine direnç gösterdi” dedi. Kırımoğlu, bunun nedeni olarak, “Çünkü herkes Rusya’nın ne olduğunu görüyorlar. Rusya’da demokrasi yok. Ukrayna’da farklı, orada özgürlük var” gerekçesini gösterdi. Ayrıca, Rus milletvekillerinden Rusya’ya kaçanların da olduğunu, fakat çoğunluğun, hatta muhalefetin bile Ukrayna’da kalıp vatanını Rusya’ya karşı savunmak istediklerini sözlerine ekledi.

PUTİN'İN APTALCA İŞGAL GİRİŞİMİ, KIRIM'IN DA KURTURULMASINA FIRSAT VERECEK

Ukrayna’daki savaş durumu değerlendiren Kırımoğlu, “Elbette toprağımızı (Ukrayna'yı) kurtaracağız. Putin’in bu aptalca girişimi Kırım’ın da kurtarılmasına fırsatı verecek. Rusların silahları bizimkinden kat kat üstün olabilir, fakat askerlerinde motivasyon yok. Uluslararası destek yok. Yaptırımlar, Rus ekonomisine etkisi büyük olacak, Rusya’yı yıpratacak” ifadelerini kullandı.

RUSYA ŞİDDETİ ARTIRABİLİR Mİ? ARTTIRIRSA UKRAYNA DAYANABİLİR Mİ?

Bu soruyu Kırımoğlu, “Araştırmalara göre o kadar çok arttırma imkanları yok. Seferberlik yapabilir ama tecrübesi olmayan askerleri gönderirler. Şu anda bile öyle gözüküyor. Aynı zamanda Ukrayna’nın askeri gücü gittikçe artıyor. Destekler çoğalıyor. Ukraynalı veya yabancılardan gönüllüler dünyanın her yerinden geliyor. Türkiye’den bile çok gönüllü var” diye yanıtladı.

ZELENSKIY: “MÜTTEFİKLERİMİZ ARASINDA EN GÜVENİLİR OLANI TÜRKİYE”

Kırımoğlu, Ukrayna’nın Türkiye’den beklentisi ve bunu karşılayıp karşılamadığı sorusunu “Türkiye 2014 işgalini tanımıyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunuyor. Türkiye de NATO ülkeleri gibi yaptırımlara katılsın, istiyoruz. Ama Türkiye’nin durumunu da anlıyoruz. Belki Türkiye’nin dengeli tutumu da iyidir. Müzakereler için bir koridor da olması lazım” şeklinde yanıtladı. Kırımoğulu ayrıca Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy’nın “Müttefiklerimiz arasında en güvenilir olanı Türkiye” sözlerini de aktardı. Bayraktar’ların savaş sırasındaki rolüne de dikkat çekti.

RUSYA TALEPLERİNİ DEĞİŞTİRMESİ LAZIM

Antalya’da yapılacak Türkiye-Ukrayna-Rusya Dışişleri bakanları arasındaki üçlü formattaki görüşmeyle ilgili konuşan Kırımoğlu, “Görüşmelerden sonuç çıkması için Rusya taleplerini değiştirmesi lazım. Onların şartlarını kimse kabul etmez. Belki insani koridor konusunda bir ilerleme kaydedebilirler” değerlendirmesinde bulundu.

2-3 HAFTA DAYANIRSAK DURUM DEĞİŞECEK

Kırımoğlu, savaşın ne kadar süre devam edebileceği konusunda “2-3 hafta dayanmak lazım ondan sonra durum tamamen değişecek” ifadesini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.