SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar kadınlarının sesi Nenkecan dergisi 10 yaşında

Kırım Tatar dilinde Latin alfabesinde yayımlanan Nenkecan kadın dergisi 10. yılını kaydediyor. Bu vesileyle Kırım’da 24 Nisan 2021 tarihinde bir etkinlik düzenlenecek. Etkinlik kapsamında “Birinciler İzinde” isimli konferans yapılacak ve iftar verilecek.

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2021 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2021 17:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar kadınlarının sesi Nenkecan dergisi 10 yaşında

Esma Kasar / QHA-Ankara

Kırım Tatar dilinde Latin alfabesinde yayımlanan Nenkecan kadın dergisi 10. yılını kaydediyor. Bu vesileyle Kırım’da 24 Nisan 2021 tarihinde bir etkinlik düzenlenecek. Etkinlik kapsamında “Birinciler İzinde” isimli konferans yapılacak ve iftar verilecek.

Kırım Tatar kadınlar 10 yıl önce dergi kurmaya karar verdi. Dergi için farklı kurumlara yapılan maddi destek başvuruları sonuç vermedi. O zaman birkaç Kırım Tatar aktivist, kendi paralarıyla derginin ilk sayısını bastı. Nenkecan dergisi böyle kuruldu. Kırım Tatar dilinde Latin alfabesinde neşredilen Nenkecan kadın dergisinin ilk sayısı 3 Mart 2011 tarihinde, İsmail Bey Gaspıralı’nın kızının çıkardığı Alem-i Nisvan dergisinin 105. yıl dönümü günü dünya yüzünü gördü. Nenkecan dergisinin kurucularından biri ve Baş Editörü Zera Bekirova, derginin kuruluşunun 10. yıldönümünde QHA’ya yaptığı açıklamada, derginin tarihi ve günümüzdeki durumu ile ilgili bilgi verdi.

"KIRIM TATAR KADINLARINI DÜNYAYA TANITMAK İSTİYORUZ"

Derginin, Kırım’da kadın hareketinin tarihini, milli zanaatların canlandırılması, sanat, edebiyat, folklor, dernek faaliyetleri, Kırım Tatar diasporasının bilinen kadınlarının hikayeleri, Türk dünyasında kadın sanatı gibi farklı alanlarda farklı konularda makalelere yer verdiğini belirten Bekirova, “Şunu kaydetmeli ki, Nenkecan, herkesin alıştığı, yani moda, kozmetik, mutfak gibi konuları açıklayan standart kadın dergisi değil. Hem de, dergi kahramanları sadece kadınlar değil. Sabri Arıkan, Halil İnalcık, Kemal Karpat, İlber Ortaylı ve daha çok meşhur erkekler de oldular. Dergi ekibinin esas amacı, başarılı Kırım Tatar kadınlarını dünyaya tanıtmak ve Türk dünyasını Kırım’daki kadınlara açmaktır. Dergi Bahçesaray’daki Hansaray müzesinin 100. yıllığına, Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin 100. yıllığına özel sayılar da çıkardı.  Bu yılın ilk sayısı da özel sayı oldu — 22 ülkeden gelen tebrikler yayımlandı.” şeklinde konuştu.

"FARKLI ÜLKELERDEN OKURLARIMIZ VAR"

Bu 10 yıl içinde derginin 30 sayısının okurlarına ulaştığını kaydeden Bekirova şöyle anlattı:

“Okurları, başta Kırım olmak üzere, Türkiye, Amerika, Romanya, Bulgaristan, Almanya, Azerbaycan, Ukrayna, Rusya gibi dünyanın farklı ülkelerinde yaşıyorlar. Uluslararası Mahmud Kaşgarlı hikâye yarışmasının Kırım aşamasını 5 defa Nenkecan dergisi düzenledi, yarışma katılımcılarının eserlerini dergide yayımladı. Derginiñ daimipy başlıkları: Misafir Kalemler, Halk Ustaları, Variyetimiz, Meşhur Şahıslar, Sürgünlik Kadın Takdirinde, Gurbette Kırım Parçası. Dergi ekibi ilginç yazılar peşinde Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Polonya, Avusturya, Azerbaycan’a ziyaretlerde  bulunup, bu ülkelerde yaşayan Kırım Tatarları ile Kırım Tatarları konusunda çalışmaları ile tanınan alimlerle görüştü."

DERGİ TARAFINDAN KIRIM'DA BİRÇOK ETKİNLİK YAPILIYOR

Dergi tarafından Kırım’da birçok etkinliğin de düzenlendiğini belirten Zera Bekirova, " 'Kırım’da Kadınlar liderliği', İsmail Gaspralı anısına, Kırım Tatar medeniyetinde büyük hissesi olan ses sanatçıları Sabriye Erecepova ve Zeyneb Lümanova, nakışçı Zuleyha Bekirova’nın 100. Doğum yıldönümüne, şairler İdris Asanin ve Şakir Selim’in hatıra akşamlarını teşkil ettik.” dedi.

10. YIL DÖNÜMÜNE ÖZEL İFTAR

Derginin 10. yıl dönümü, 24 Nisan tarihinde Akmescit’te  "Birinciler İzinden" konulu konferans ve iftarla kaydedilecek. Konferans sırasında, "Kırım’da 1905-1922 yıllarında kadın hareketi tarihinden", "Kırım Tatar sosyo-kultüründe kadın meselesi", "Kırım Tatar kadınları 1950’den bugüne kadar milliy mücadele içinde", "İlk Kırım Tatar kadın dergileri”, "Kırım Tatar ailelerinde kadına şiddet olabilir mi?", "Kırım Tatar kadınına iş kadını olmak kolay mı?" gibi konularda sunum yapılacak Etkinlik, Crimean Tatars platformu sayfasında  canlı yayımlanacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.