SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Savcılığı, Kırım Tatar Bayrak Gününü Kırım Tatarca kutladı

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Şehri Savcılığı, Kırım Tatar Bayrak Günü vesilesi ile Kırım Tatarca kutlama mesajı paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2022 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2022 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Savcılığı, Kırım Tatar Bayrak Gününü Kırım Tatarca kutladı

Bugün Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Rus işgali altındaki Kırım’da 8 yıldır bayrak günü kutlanamıyor. Öte yandan her yıl 26 Haziran’da Kırım Tatar Bayrak Günü, dünyanın dört bir yanında kutlanmaya devam ediyor.

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Şehri Savcılığı, Kırım Tatar Bayrak Günü nedeniyle yayımladığı mesajda Kırım Tatarca “Qırımtatar milliy bayraq künü hayırlı olsun! (Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlu olsun)” ifadesini kullandı.

Kırım Savcılığının kullandığı resimde ise "Her şey Kırım'da başladı, Kırım'da da bitecektir" ifadesine yer verildi.

"RUSYA İŞLEDİĞİ SUÇLARDAN DOLAYI MUTLAKA CEZALANDIRILACAKTIR"

Öte yandan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar Savcısı İgor Ponoçovnıy, “Hiçbir şey sonsuz değildir: imparatorluklar çöker, imparatorların saklandığı sığınaklar çöker ve Rusya Federasyonu işlediği suçlardan dolayı mutlaka cezalandırılacaktır.” açıklamasında bulundu.

İşgalcilerin Kırım Tatar Bayrak Günü öncesinde Kırım Tatar aktivistlere “uyarı kağıtları” dağıttığını hatırlatan savcı, “Rusya Federasyonu ve ona bağlı işgalci yönetim, Kırım'ın yerli halkı olan Kırım Tatarlarının haklarını sistematik olarak ihlal ediyor. Saldırgan, bu tür yöntemlerle işgale karşı çıkan Ukrayna vatandaşlarının direnişini bastırmak istiyor ve işgale karşı çıkan insanlara Rusya'nın işgal politikasına karşı çıkmanın sonuçlarını hatırlatıyor.” ifadeleri kullandı.

Savcılığın insan hakları örgütleriyle birlikte iş birliği yaparak hazırladıkları ve Rusya’nın Kırım’da işlediği suçlarının kanıtlarını içeren sıradaki mektubu mayıs ayında Uluslararası Ceza Mahkemesine gönderdiğini bildiren Ponoçovnıy, şu ifadelerine yer verdi:

“Bu 12 Uluslararası Ceza Mahkemesine gönderdiğimiz 12. rapor. Bu sefer raporda, işgal boyunca yarımadada Kırım Tatarlarına karşı yapılan sistematik siyasi, etnik ve dini zulmün kanıtlarını yer alıyor.

Savcılık ve insan hakları verilerine göre, 2014’ten beri:

yaklaşık 30 bin Kırım Tatarı baskılar nedeniyle işgal altındaki Kırım’ı terk etmek zorunda kaldı;

22 aktivist kaçırıldı veya kayboldu;

en az 18 Kırım Tatarı işkence gördü;

200’den fazla Kırım Tatarı siyasi nedenlerden ötürü kovuşturuluyor;

en az 136 kişi siyasi tutsak olarak alıkonuluyor;

işgalcilerin düzenlediği aramaların yüzde 75’i Kırım Tatarlarının evlerinde yapıldı;

alıkonulanların yüzde 83’ü Kırım Tatarlarından oluşuyor.”

KIRIM TATAR BAYRAK GÜNÜ

Kırım Tatar Milli Bayrak Günü ilk kez 2010 yılında kutlandı. Aynı yıl düzenlenen 5’inci Kırım Tatar Milli Kurultayında 26 Haziran tarihinin her yıl Kırım Tatar Milli Bayrak Günü olarak kaydedilmesine ilişkin karar kabul edildi.

Kırım Tatar Bayrak Gününün kutlandığı 26 Haziran tarihinde Kırım’da başkent Akmescit ve diğer yerleşim yerlerinde her yıl binlerce insanın katılımıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyordu. Fakat Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Kırım Tatar Bayrak Günü vesilesiyle düzenlenen etkinlikler Kırım Tatar Milli Meclisinin koordinasyonuyla Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarınca Ukrayna’nın ana kısmında gerçekleştirilmeye başladı.

https://www.youtube.com/watch?v=wQ8IGUa6Srs
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.