SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İTÜ ile Harkiv Politeknik Enstitüsü arasında iş birliği protokolü

İTÜ, Ukrayna’nın Ulusal Teknik Üniversitesi Kharkiv Politeknik Enstitüsü (NTU ‘KhPI’) ile eğitim, araştırma, geliştirme alanlarında iş birliği protokolü imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2017 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2017 12:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İTÜ ile Harkiv Politeknik Enstitüsü arasında iş birliği protokolü

İstanbul Teknik Üniversitesi, Ulusal Teknik Üniversitesi Harkiv Politeknik Enstitüsü (NTU ‘KhPI’) ile eğitim, araştırma, geliştirme alanlarında iş birliği protokolü imzaladı.

İTÜ’den yapılan açıklamaya göre, 10-11 Temmuz 2017 tarihleri arasında İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ Bilişim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Akduman, Ukrayna’nın teknik alandaki en eski üniversitesi olarak bilinen Ulusal Teknik Üniversitesi Kharkiv Enstitüsü’nü (NTU “KhPI”) ziyaret etti.

Türk heyeti, Rektör Prof. Dr. Yevgen Sokol ve rektör yardımcılarından oluşan heyet karşıladı. Ziyaret sırasında eğitim ve bilimsel araştırma alanlarında iki üniversite arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandığı bildirildi.

“Teori ve uygulamayı birleştiriyorlar”

Üniversiteler arasında uluslararası iş birliklerinin önemine dikkat çeken İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, ‘İTÜ’lülerin global anlamda birer elçi’ olarak dünyanın her yerinde olduklarını belirtti. Karaca, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin küresel düşünüp küresel hareket eden bir üniversite olduğunu söyleyerek, eğitim alanında yapılan iş birliklerine Ukrayna’nın Ulusal Teknik Üniversitesi Harkiv Politeknik Enstitüsü ile sürdürdüklerini anlattı. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ukrayna’nın belki de eski ‘Demir Perde’ ülkelerinin en belirgin özellikleri belirli alanlara odaklanarak kendi bilgi birikimlerini ciddi anlamda geliştirmiş olmalarıdır. Ulusal Teknik Üniversitesi Kharkiv Politeknik Enstitüsü, Ukrayna’nın teknik alandaki en eski üniversitesi. Üniversitenin, teoriden üretime kadar bütün süreçleri kendi başına yapma yeteneği var. Biz, o entelektüel sermayeyi bizdeki entelektüel sermaye ile buluşturmak istiyoruz. Bu protokolle; lisans ve lisansüstü öğrencileri değişimi, öğretim üyesi, araştırma görevlileri değişimi, ortak araştırma aktiviteleri, bilimsel materyal ve bilgi paylaşımı, bilimsel gelişmelere giriş için NTU “KhPI” bazında bir merkezin kurulması, patent başvurularında ürüne yönelik ortak akıl yürütme konusunda anlaştık.” dedi.

Ukrayna’nın ayrılmaz bir parçası

Rektör Prof. Dr. Yevgen Sokol, 1885 yılında kurulan üniversitelerinin Ukrayna’nın bilimsel, teknik, entellektüel ve kültürel tarihinin ayrılmaz bir parçası olduğunu dile getirdi. Üniversitelerinin, mekanik, kuvvet teorisi, elektrik elektronik, teorik ve uygulamalı fizik, uygulamalı kimya, havacılık, nükleer fizik, ısı ve güç mühendisliği, traktör, tank ve dizel lokomotif yapımı ve benzeri alanlarda teknik bilimler alanında eğitim verdiğini anlattı. Sokol, İstanbul Teknik Üniversitesi ile her türlü iş birliğine hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Birikimlerini endüstriye dönüştüreceğiz

İTÜ Bilişim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, iş birliğinin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Ukrayna’daki üniversitelerin ve enstitülerin; teknik bilimlerde, uzay teknolojisinde, askeri teknolojiler konusunda dikkate değer birikimleri var. Birikimlerini endüstriye dönüştürmekte yani satılabilir ürün haline getirmekte sıkıntı çekiyorlar. Biz de bu çalışmaları endüstriye nasıl transfer edebileceğimiz, ülkelerimizin rekabet gücüne nasıl katkı sağlayabileceğimiz sorusu üzerine üniversiteyle iletişime geçtik. Yapmış oldukları projeleri endüstriye aktarabilecek bir takım girişimlerde bulunabiliriz. Projelerini endüstriye nasıl transfer edebileceği konusunda ortak çalışmalar başlatabiliriz. Bundan dolayı iki ülke arasında protokol imzaladık. Bu iş birliğini daha da geliştirmek istiyoruz.”

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.