SON DAKİKA
Hava Durumu

ISW: Rusya, Ukrayna'da uzun süreli savaşa hazırlanıyor

ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), Rusya'nın, Ukrayna'da uzun süreli bir savaş yürütmek için hazırlıklar yaparak savunma sanayi seferberliği başlattığını ileri sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2022 15:15
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2022 15:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ISW: Rusya, Ukrayna'da uzun süreli savaşa hazırlanıyor

ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), Rusya'nın, Ukrayna'da uzun süreli bir savaş yürütmek için hazırlıklar yaparak savunma sanayi seferberliği başlattığını ileri sürdü.

ABD (Amerika Birleşik Devletleri= merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), yayımladıkları yeni raporlarında Rusya'nın, Ukrayna'da uzun süreli bir savaşa hazırlandığını belirtti. Uzmanlar Kremlin'in Ukrayna'da uzayan savaşı desteklemek için sanayiyi harekete geçirmeye çalıştığına dikkat çekti. Örneğin Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü, Ağustıs ayının başında Moskova'nın savunma işletmelerinde "sanayi seferberliği" başlattığını ve bazı çalışanların ve Rus devlet savunma sanayi şirketi Rosteh’in tüm yönetiminin izne ayrılmasının yasakladığını bildirdi.

Ayrıca raporda, Putin'in başkanlığındaki Rusya Federasyonu Askeri Sanayi Komisyonunun devlet savunma tedarik programını değiştirmeye ve Eylül ayı başına kadar harcamaları 600-700 milyar ruble (yaklaşık 10 milyar dolar) arttırmaya hazırlandığına dikkat çekildi.

NYT: RUSYA, UKRAYNA'DA HER GÜN 500 ASKER KAYBEDİYOR

ABD yetkililere ve askeri uzmanların görüşlerine dayanarak hazırladığı haberde The New York Times (NYT) gazetesi, Rus ordusunun Ukrayna’da başlattığı savaşta her gün ölü ve yaralı olmak üzere yaklaşık 500 asker kaybettiğini yazdı. NYT'ye konuşan, 2013 ile 2016 yılları arasında NATO’nun Avrupa’daki ordusuna komutanlık yapmış olan ABD ordusundan emekli general Philip Breedlove, çok sayıda asker kaybettiği için bazı Rus birliklerinin esir aldığı Ukraynalıları kendi saflarında savaşmaya zorlamaya çalıştığını belirterek, “Muazzam bir insan kaynağı sorunu var ve daha da büyük bir sorunları, sahip oldukları kaynağın yeterince eğitimli olmaması. En iyi birlikleri ise şimdiden büyük kayıplar verdi.” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA: RUS ORDUSUNUN CAN KAYBI 43 BİNİ AŞTI

Ukrayna Savunma Bakanlığı, bu sabah yaptığı açıklamada, işgalci Rus ordusunun 24 Şubat-12 Ağustos 2022 tarihleri arasındaki tahmini kayıplarını şu şekilde açıkladı:

“Rus ordusunun can kaybı yaklaşık 43 bin 200, (tahrip edilen teçhizat) ise; bin 849 zırhlı savaş aracı, 975 topçu sistemi , 261 çok namlulu roketatar sistemi, 136 uçaksavar savaş sistemi, 233 uçak, helikopter, 3 bin 21 araç, 778 İHA, 15 gemi/bot, 90 özel ekipman,185 balistik füze.”

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş altıncı ayında devam ediyor. İşgalci Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişini devam ettirirken, Ukrayna ordusu işgalci orduya karşı direnişini sürdürüyor. İşgalci Rus birlikleri, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor. İşgalciler, Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep olmuştu. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Birleşmiş Milletler (BM), en az 4 bin 253 Ukraynalı vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirirken diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMYK) Ukrayna’da her gün 2 çocuğun öldüğünü 4 çocuğun yaralandığını belirtti. Başlatmış olduğu işgal ile Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırı girişiminde bulunan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.

Ukrayna’ya saldırısı sonucunda dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya’ya Temmuz 2022 itibarıyla 6 bin 400 yaptırım uygulandı. Avrupa Birliği, Haziran ayında Rusya’nın Ukrayna’da savaşın sürdürmesine karşılık yaptırım listesini genişletti. Rusya Silahlı Kuvvetleri ve hükumetini doğrudan ve dolayı olarak destekleyen 65 kişi ve 18 kuruluş daha yaptırım listesine alındı. Can güvenliği tehlikesi yaşayan siviller yurtlarını terk etmeye mecbur bırakılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, Rus saldırıları nedeniyle 12 milyona aşkın Ukrayna vatandaşı yerinden edildi ve 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.