SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalci Ruslar Hansaray'daki değerli eserleri kaçırıyor

İşgalci Ruslar Hansaray'daki değerli eserleri kaçırıyor

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2022 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2022 12:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalci Ruslar Hansaray'daki değerli eserleri kaçırıyor

Kırım’daki Rus işgalci yönetimi, sözde restorasyon adı altında Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı tahrip ederken müzede tarihi eserleri yağmalıyor. Kırım Haber Ajansına konuşan bir kaynak, işgalcilerin Hansaray’daki en değerli eserleri bilinmeyen bir yere sevk ettiğini bildirdi.

Rus işgalci yönetiminin Bahçesaray’daki Hansaray’da 2016 yılında başlattığı sözde restorasyon çalışmaları sonucu Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği yavaş yavaş yok ediliyor. Bununla birlikte işgalciler Hansaray’da bulunan en değerli eserleri çalıyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Ekim ayında Kırım’ın işgalci yönetiminin yarımadadaki müzelerde bulunan değerli eserlerin tahliye prosedürünü belirleyen bir emir yayımladığını bildirdi. Emre göre maddi değeri en yüksek olan eserlerin tahliyesine öncelik verilecek.

Öte yandan Kırım Haber Ajansına konuşan bir kaynak, 2016 yılından beri sözde restorasyon çalışmalarının yapıldığı Hansaray’da bulunan değerli eserlerin bilinmeyen bir yere sevk edildiğini bildirdi. Bu bilgiyi birkaç yerel kaynak daha doğruladı. Eserlerin tam olarak nereye sevk edildiği bilinmiyor. 

DUDAKOV: ESERLERİN BİR KISMI UYGUNSUZ YERDE SAKLANIYOR

Bazı bilgilere göre eserler bir köyde, diğer kaynaklara göre ise Zincirli Medrese’de saklanıyor. Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Edem Dudakov, yaptığı açıklamada, “Zincirli Medresesi’nde daha önce yer alan psikonörolojik dispanserinin iki binası hala duruyor. İşte işgalciler şu an bu hiç uygun olmayan binalara müzedeki değerli eşyaların bir kısmını sevk ediliyor. Müze eserlerin saklanması için uygun depolar gerekiyor. Bu depolarda uygun havalandırma ve sıcaklık sağlanmalı.” dedi.

RUSLAR YÜZ YILLARDIR HANSARAY'I YAĞMALIYOR

Müze çalışanları eserlerin zarar göreceğinden veya tamamen kaybolacağından endişe ediyor. Tarihte daha önce bu tür olaylar yaşanmıştı. Örneğin 2. Dünya Savaşı sırasında yapılan tahliye sırasında Hansaray’dan çıkarılan değerli eserler kayboldu. Daha sonra Sovyetler döneminde Hansaray’daki eski kitaplar ve el yazıları kayboldu. Şu an ise Kırım’ın işgalci yönetimi sözde restorasyon çalışmalarını bahane ederek eserleri bilinmeyen yerlere taşıyor.

SÖZDE RESTORASYON HANSARAY'A BÜYÜK ZARAR VERDİ

İşgalcilerin Hansaray’da yürüttüğü sözde restorasyon Hansaray’a büyük zarar veriyor. Bu yılın başında Hansaray’daki Muhafız Bloğu’nun duvarlarında büyük çatlaklar oluşmaya başladı.

İşgalcilerin barbarca yürüttüğü sözde restorasyon çalışmaların Hansaray’a zarar verdiğini belirten Edem Dudakov “Bu restorasyona başlamasaydılar tarihi bina şu an daha iyi durumda olurdu.” dedi.

İŞGALCİ RUSYA’NIN HANSARAY’I TAHRİBATI SÜRÜYOR: KÜLTÜREL SOYKIRIM!

Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. Rusya’nın bölgedeki diğer tarihi Türk izlerinin de silinmesi yönünde kasti bir politika izlediği görülüyor.

Daha önce, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan ve Kırım Tatarlarının kültürel mirası olan Hansaray’ı yok eden kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.