SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgal altındaki Kırım'da 4. Kırım Tatar Kitap Fuarı düzenlendi

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2022 22:12
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2022 22:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgal altındaki Kırım'da 4. Kırım Tatar Kitap Fuarı düzenlendi

Rus işgali altındaki Kırım’ın işgalci yönetiminin artan baskılarına rağmen Kırım Tatarları ana dillerini ve edebiyatlarını korumaya ve geliştirmeye devam ediyor. Kırım’ın Akmescit (Simferopol) kentinde 4. Kırım Tatar Kitap Fuarı gerçekleşti. 

Rus işgali altındaki Kırım’da 4. Kırım Tatar Kitap Fuarı düzenlendi. Bu sene düzenlenen fuarı Kırım Tatar şair Şakir Selim’in doğumunun 80’inci yılı anısına ithaf edildi. Fuar Kırım Tatar milli marşının söylenmesiyle açıldı. 

Nenkecan Kadın Dergisi, Qaradeniz Production ve Yeşil Ada Gösteri Salonu tarafından organize edilen etkinlikte, son yıllarda Kırım Tatarca ve Kırım hakkında yayımlanan kitaplar tanıtıldı. Önceki senelere kıyasla bu sene düzenlenen fuara daha çok katılım sağlandı. Fuarda çocuklar için eğlence alanları oluşturuldu. Kırım Tatar halk toplulukları ve şarkıcılar sahne aldı.

Fuarda Kırım Tatar şair ve tercüman Şakir Selim’in 80’inci yıl dönümü nedeniyle basılan kitap tanıtıldı. “Tercümeler” adlı kitapta Şakir Selim’in dünya klasiklerinin Kırım Tatarca tercümeleri bir araya toplandı. 

Bunun dışında fuarda aralarında Kırım Tatar yazar ve şair Elmaz Bahşiş’in “Şen Şiirler ve Efkarlı Hikayeler” adlı kitabın da bulunduğu bir dizi Kırım Tatarca çocuk kitapları, Armançık çocuk dergisinin hazırladığı “Tuvgan Tilinin Baylıgı” (Anadilinin Zenginliği) medya projesi, çocukların Kırım Tatar dilini öğrenmeleri için geliştirilen “Bülbül” eğitici multimedya platformu tanıtıldı.

Ayrıca 4. Kırım Tatar Kitap Fuarında; Ulviye Ablayeva’nın “Şapkalar, Fesler, Şallar” monografisi, Kadır Veli’nin “Adı Adam Olsa da…” biyografik hikayesi, Elmaz Yunusova Tataraş’ın hikaye kitabı, Şevket Yunusov’un “Edebiyatşınaslık ve medeniy ayat” (Edebiyat Bilimi ve Medeni Hayat) kitabı, Nakış sanatçısı Elvira Osman’ın "İşleme" Kırım Tatar nakış tekniğini anlatan “Yol Şaşırma” kitabı, İbraim Abdullayev’in “Ataların Mirası” kitabı, Prof. Dr. Hakan Kırımlı’nın “Geraylar ve Osmanlılar: Kırım Hanlık Hânedânının Osmanlı Devleti’ndeki Hikâyesi” kitabı tanıtıldı.

Fuarın sonunda Qaradeniz Production tarafından hazırlanan, Kırım Tatar şair ve tercüman Şakir Selim’in hayatını anlatan belgesel gösterildi. Çok beğenilen belgesel izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.