SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İlk Ukrain Anabilim Dalı Türk-Ukrayna ilişkilerini nasıl etkileyecek?

Ukrain Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın okutmanlarından Doç. Dr. İrina Driga, QHA mikrofonlarına İstanbul Üniversitesi'ndeki yeni bölümün açılışını değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2017 20:39
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2017 19:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İlk Ukrain Anabilim Dalı Türk-Ukrayna ilişkilerini nasıl etkileyecek?

Ukrain Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın okutmanlarından Doç. Dr. İrina Driga, Kırım Haber Ajansı’na (QHA) Türkiye’de bir ilki nasıl gerçekleştirdiklerini anlattı.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü bünyesindeki Ukrain Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın okutmanlarından Doç. Dr. İrina Driga, öncelikle söz konusu bölümün Türkiye’de ilk olduğunu bildirdi.

İstanbul Üniversitesi’nin Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden olduğunun altını çizen Driga, Ukrayna Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda okumak isteyen öğrencilerin çok çalışması gerektiğini vurguladı.

 

Ukrayna-Türkiye ilişkileri açısından beklenti büyük

Amaçlarının sadece Ukrain dilini öğretmek değil Ukrayna uzmanları yetiştirmek olduğunu paylaşan Doç. Driga, bölümün Türkiye- Ukrayna arasındaki siyasi, ticari, sosyal alanlar gibi tüm ilişkileri olumlu yönde etkileyeceğini açıkladı.

İrina Driga Kırım Tatar yaşlılara ve çocuklarına da Kiev’de Türkiye Türkçesi öğretmek başta olmak üzere çok sayıda proje ürettiklerini dile getirdi.

Ukrain ve Türk kimliklerinin hayli benzer olduğunu bugüne kadar yaptıkları araştırmalarda gördüklerini, bundan sonra da üzerinde durulması ve ilerideki işbirliklerinin temeli olarak kullanılması gerektiğini vurgulayan Driga, bu zamana kadar iki tarafın da üzerinde tarih boyunca yaratılmış ön yargıların kırılması gerektiğini aktardı.

Driga iki ülke arasındaki ortak çalışmaları değerlendirirken şunları kaydetti: “Gerek Türkiye’de yaşayan Ukraynalıların gerekse de Ukrayna’ya ilgi duyan Türklerin faaliyetlerinde de bu konuya yönelmeleri ve araştırmaları, gayretlerini seferber etmeleri gündemdedir. İki taraflı sözlüklerin hazırlanması ve Ukrayna mezunlarının Türklerle birlikte çalışmasının neticesinde hayli büyük ve olumlu sonuçlar aldığımızı gördük. Aynı zamanda Devlet adamlarımızın katkılarının da çok başaralı olduğunu gördük. Bunların meyvesi olarak Ukrayna Anabilim Dalı’nın açılmasıyla Türk gençlerinin Ukrayna’ya ilgilerinin artmış olduğunu gördük.”

Bilindiği üzere 18 Eylül tarihinde QHA İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri Bölümü’nde Ukrain Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nın açıldığını bildirmişti.

Konuyla ilgili Facebook sayfasında bilgi veren Ukrayna Ankara Büyükelçiliği 2. Katibi Yevgeniya Gaber bu gelişmeyi, “Sonunda, çok yıllık (yıllarca süren) çabalar, YÖK ile uzun görüşmeler sonra, bu yılın mart ayında Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Liliya Grineviç'in Türkiye ziyareti sırasında YÖK ile Ukrayna Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan Mutabakat Zaptı'nın hükümleri çerçevesinde bugün Türkiye'de ilk defa İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri Bölümünde açılan Ukrayna Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı ilk öğrencilerine kapılarını ve kucaklarını açmıştır. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür eder, hocalarımıza her türlü basarıları temenni eder, darısını Ankara'nın başına dilerim. Hepimize hayırlı olsun!” şeklinde değerlendirmişti.

Dersleri öğretim görevlileri Doç. Dr. Oleksandr Sereda  ve Doç. Dr. İrina Driga’nın verdiği Ukrain Dili ve Edebiyatı Anabilim dalında 18 öğrencinin eğitime başladığı kaydedildi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.