SON DAKİKA
Hava Durumu

Elmira Ablyalimova: Bahçesaray Müzesi'ndeki Kırım Tatar kültür mirası yok oluyor

Elmira Ablyalimova: Bahçesaray Müzesi'ndeki Kırım Tatar kültür mirası yok oluyor

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2021 16:31
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2021 16:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Elmira Ablyalimova: Bahçesaray Müzesi'ndeki Kırım Tatar kültür mirası yok oluyor

Kırım Hanlığı’nın tarihi başkenti Bahçesaray müzesinin bazı parçaları, çatı kiremitlerinin değiştirilmesi ve duvarlarda meydana gelen hasarlar nedeniyle tarihi ve özgün halini kaybediyor. Kırım'ın işgalci Rus yönetimi, tarihi yapıları tahrip etmeye devam ediyor. Bahçesaray Tarih ve Kültür Milli Parkı'nın eski Genel Müdürü Elmira Ablyalimova, Bahçesaray’ın sözde restorasyon çalışmaları ile kadim ve tarihi yapılara zarar verildiğini vurguladı. Bazı binaların harap olmasıyla eski ve tarihi halini yitirdiğini dile getiren Ablyalimova, “Sözde restorasyon çalışmalarını durduramadık.” ifadesini kullandı.

İşgalci Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ediyor ve tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. Bölgedeki diğer tarihi Türk izlerinin de silinmesi yönünde kasti bir politika izlediği düşünülüyor. Bahçesaray Tarih ve Kültür Milli Parkı eski Genel Müdürü Elmira Ablyalimova, Kırım'daki tarihi eserler ve Bahçesaray Müzesi'nin tahribatını değerlendirdi.

İŞGALCİ RUS YÖNETİMİ, BAHÇESARAY MÜZESİNDEKİ TAHRİBATI KAMUOYUNDAN GİZLİYOR

Ablyalimova, müze yönetiminin, bu durumu kamuoyundan gizlemeye çalıştığını kaydetti. Elmira Ablyalimova, işgalci yönetimin restorasyon çalışmalarının tarihi mirasları olumsuz etkilediğini dile getirirken, “İşin içinde yer alan müteahhitlerin Bahçesaray müzesinin bazı parçalarının bozulduğunu ve çatı kiremitlerinin değiştirildiğini olumsuz değerlendiriyor. Bu da bize işin kurallara ve düzenlemelere uyumadan kötü bir şekilde yapıldığını söylememize neden oluyor. Bu manzara oldukça üzücü. Sözde restorasyon çalışmalarını durduramadık. Halen devam ediyorlar.” dedi.

ABLYALİMOVA: ÇÖZÜM YOLU KIRIM PLATFORMU

Ablyalimova, Ukrayna'nın kültürel mirasın korunmasına yönelik kapsamlı bir şekilde hareket etmesi gerektiğine inanıyor. Ayrıca, uluslararası hukukun verdiği tüm araçları kullanması gerektiğini vurguladı. Bahçesaray Tarih ve Kültür Milli Parkı eski Genel Müdürü Elmira Ablyalimova, “Çok fazla sorunumuz var. Ancak buna karşı önlemler veyahut çareler az. Umarım Kırım Platformu, bu sorunları gündeme getirecek ve çözecek.” dedi.

İŞGALCİ RUSYA'NIN HANSARAY’I TAHRİBATI SÜRÜYOR

Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. Bölgedeki diğer tarihi Türk izlerinin de silinmesi yönünde kasti bir politika izlediği düşünülüyor.

Daha önce, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DKTK) Başkanı Refat Çubarov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan ve Kırım Tatarlarının kültürel mirası olan Hansaray’ı yok eden kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.