SON DAKİKA
Hava Durumu

Dr. Işılay Işıktaş Sava'nın Kırım Tatar şairler Şakir Selim ve Memet Nüzet anısına hazırladığı kitaplar çıktı

Dr. Işılay Işıktaş Sava'nın Kırım Tatar şairler Şakir Selim ve Memet Nüzet hakkında hazırladığı kitaplar çıktı

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2022 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2022 18:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dr. Işılay Işıktaş Sava'nın Kırım Tatar şairler Şakir Selim ve Memet Nüzet anısına hazırladığı kitaplar çıktı

Kırım Tatar edebiyatının önemli isimlerine dair Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyaları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Işılay Işıktaş Sava'nın hazırladığı "Kırım Tatar Şairi Şakir Selim'in Şiirleri" ile "Kırım Tatar Şairi Memet Nüzet Kırım'ın Hayatından" isimli kitapları yoğun ilgi gördü. Bu çerçevede Dr. Işılay Sava Kırım Haber Ajansı'nın sorularına yanıt verdi.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Işılay Işıktaş Sava, "Kırım Tatar Şairi Şakir Selim'in Şiirleri" ve "Kırım Tatar Şairi Memet Nüzet Kırım'ın Hayatından" isimli iki kitabını çıkardı. Dr. Sava kitapları hakkında Kırım Haber Ajansının (QHA) sorularına yanıt verdi.

Eserler hakkında Işılay Işıktaş Sava'nın QHA'ya verdiği röportaj şu şekilde:

Kırım Tatar şairleri Şakir Selim ve Memet Nüzet hakkında kitap hazırlama amacınız nedir?

"İlk kitap Kırım Tatar şairi Şakir Selim'in Şiirleri, benim doktora tez çalışmamın konusuydu. 2015 yılında tamamlamıştım tezimi. Bu konuyu seçmemde öncelikle kıymetli Prof. Dr. Zühal Yüksel'in yönlendirmesi ve önermesi ile şairin kızı sevgili dostum Leniyara Selim Celilova'nın teşviki önem arz etmektedir. İkinci kitap da bir silsilenin başlangıcı sayılacak önemi taşımaktadır. O da şu ki Şakir Selim Eşref Şemizade'nin en büyük takipçisi ve ekolündeki bayrağı alan çok önemli bir şairimiz. Eşref Şemizade de Memet Nüzet'in en büyük takipçisi varisi. Bu zincirin başındaki Memet Nüzet, şiir dünyasında bir pınar ve kendinden sonra gelenlere yolbaşçı. Bu açıdan onun şiirlerinin ve hayatımın Türkiye'de de bilinmesi için bu kitap çalışmasına yöneldim."

Kırım Tatar şairlerin hayatını yazarken neler hissettiniz?

"Şakir Selim çok yönlü bir şair. Edebiyatın hemen her türünde eserler veriyor, tiyatro metni yazıyor, dünya dillerinden çeşitli edebi eserleri tercüme ediyor, dergi ılık ve editörlük yönü var. Aynı zamanda Türk Dünyası şairlerin de bilip onlara nazire yapıyor, muhteva yelpazesi Şişli'den Japonya'ya, Dobruca'daki Kırım Tatarlarından Kazan Tatar şairlerin, Rus edebiyatında Puşkin'den Dağıstanlı şair Gamzatov'a uzanıyor."

"Tabi 1942 doğumlu şair 2 yaşında sürgüne gidiyor, Kırım Tatarlarının yaşadığı acıları birebir yaşayan şairin Şakir Selim'in şiirlerini incelerken ve
aktarırken her tarihe her şahsiyet ayrı bir açıklama getirmek için epey araştırmak ve dipnot vermek gerekti. Bu bana bildiklerimi hatırlamak ve bilmediklerimi öğrenmek adına çok katkı sağladı. Memet Nüzet ise 1881'de doğup Çarlık Rusya'sı hakimiyetindeki Kırım'da büyüyüp Tercüman donemi Kırım Tatar edebiyatında yetişip şiirler yazan ve Kırım'ın köy hayatını iyi bilen o hayatın her yönünü şiirlerine yansıtan bir şair. 46 yıllık hayatının her halini bir şiir defterine bırakmış çocuklara apayrı bir önem atfetmiş şair. Onun şiirlerini okurken gözünüzün önüne Kırım'da özellikle köylerde yaşayanların nasıl bir hayatı olduğunu tüm çıplaklığıyla görebilirsiniz. Bu duygular ile kitapları kaleme aldığımı söyleyebilirim. Benim görevim her iki şairin de tanınması, şiirlerinin duygu dünyasının okuyuculara buluşması için küzgü - ayna görevi yapmaktı. Umarım amacımıza erişiriz."

Kitaplarınız ne zaman çıktı? Kırım dünyasına kazandırdığınız bu iki önemli kitaba ilişkin nasıl tepkiler aldınız?

"Kitaplar Ekim ayında gün yüzü gördü, henüz çok yeni. Ancak sosyal medya aracılığıyla çıktıklarında duyurulabildi, temin edilebilirler mi bilemiyorum. Tarafıma gelen tepkiler bu çalışmayla ihraç olduğu ve boşluğu dolduracağından olumlu tepkilerdi."

Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Böyle önemli iki eseri literatüre kazandırdığınız için teşekkür ederiz.

"Çalışmalar daha sonraki başlıklarında genişletildi daha da zenginleştirilecektir, bu çalışmalar bir başlangıçtı. Arkası daha güçlü ve daha yararlı olacaktır diye umut ediyorum."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.