SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin-Hindistan sınırında çatışma: Yaralılar var

Çin ve Hindistan askerleri arasında tartışmalı bir sınır bölgesinde çatışma çıktı. İki ülke medyası da iki tarafta yaralılar olduğunu duyurdu. İki ülke 2020 Haziran ayında da karşı karşıya gelmiş ve 20 asker hayatını kaybetmişti.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2021 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2021 10:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin-Hindistan sınırında çatışma: Yaralılar var

Çin ve Hindistan askerleri arasında tartışmalı bir sınır bölgesinde çatışma çıktı. İki ülke medyası da iki tarafta yaralılar olduğunu duyurdu. İki ülke 2020 Haziran ayında da karşı karşıya gelmiş ve 20 asker hayatını kaybetmişti.

Hint basınında yer alan habere göre, çatışmanın 4 gün önce Hindistan'ın Sikkim bölgesinin kuzeyindeki Naku La koridorunda meydana geldiği belirtildi. Konu ile ilgili Çin hükumetinden herhangi bir açıklama yapılmazken, Hindistan ordusu, küçük bir olay yaşandığını ve meselenin çözüldüğünü kaydetti.

HAZİRAN AYINDA 20 ASKER ÖLDÜ

Haziran 2020'de Ladak'taki Galwan Vadisi'nde başka bir tartışmalı sınır noktasında iki ülke birlikleri arasında sopalar ve çivili demir çubukların kullanıldığı kavgada en az 20 Hint askeri hayatını kaybetmişti. Çin askerleri arasında ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda açıklama yapılmamıştı. Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, iki ülke arasındaki gerilim, 2017'de Çin'in bölgedeki sınır yolunu tartışmalı bir platoya uzatmaya çalışması üzerine artmıştı.

SİKKİM NEREDE?

Sikkim, 14 Nisan 1975 yılında yapılan bir referandum sonucu 16 Mayıs 1975'te 22. eyalet olarak Hindistan'a bağlanmış eski bir prensliktir. Başkenti Gangtok şehri olan Sikkim'in nüfusu, 2011 yılında yapılan son sayıma göre 607 bindir. Nepal ve Butan'ın arasında bulunan Sikkim, Himalaya Dağlarında yer alır. Dünyanın en yüksek üçüncü dağı olan Kançencunga Dağı, Sikkim ile Nepal arasındaki sınırda bulunmaktadır.

SİKKİM'İN STRATEJİK ÖNEMİ

Hindistan ve Çin’i Ladakh topraklarından, Arunaçal Pradeş ve Sikkim ayırır. 1914 Simla Antlaşması’yla çizilen McMahon hattı, Büyük Britanya İmparatorluğu tarafından Tibet’i bir tampon bölge yapma stratejisinin bir ürünüdür. Fakat 1959’da Tibet’i kontrolü altına alan Çin ise Arunaçal Pradeş bölgesini de Tibet topraklarının bir uzantısı olarak değerlendirmekte ve “Güney Tibet” olarak adlandırmaktadır. Bunun yanı sıra, Arunaçal Pradeş tarafında yer alan Assam’ın bazı toprakları üzerinde de Çin’in hak talebi söz konusu. Yine fiili kontrol hattının doğu sektörüne dâhil edebileceğimiz Sikkim’i Çin’in 2003’te Hindistan’ın bir parçası olarak tanıdı. Sikkim’in 1975’e dek tıpkı Butan ve Nepal gibi bağımsız bir Himalaya Krallığı olarak iki ülke arasında bir tampon görevi görmekteyken referandumla Hindistan’a bağlanması aslında Çin tarafından kabul görmemekte ve zaman zaman Sikkim’in bağımsızlığı yönünde söylemlere tanıklık edilebilmektedir. Bu gerilimlerde, Hindistan’ın Tibet Özerk Bölgesi’nin Çin’e ait olduğunu 2003’te tanımasının, 1959’da sığınma teklifinde bulunduğu Dalay Lama’yı ve onun kurduğu sürgündeki Tibet hükümetini bugün hâlâ topraklarında ağırlıyor olmasının etkisi büyüktür.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.