SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çin'de koronavirüsten sonra şimdi de Hantavirüs çıktı!

Çin'de, koronavirüsten sonra şimdi de Hantavirüs çıktı!

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2020 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2020 17:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin'de koronavirüsten sonra şimdi de Hantavirüs çıktı!

Çin merkezli dünyaya yayılan ve ölüm saçmaya devam eden koronavirüsten sonra Çin'de bir virüs daha gündeme geldi.

Çin’in Yunnan eyaletinden Shandong’a otobüsle seyahat eden bir kişinin hantavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi.

Bunun üzerine yapılan testler sonucunda hayatını kaybeden kişinin "HANTAVİRÜS" isimli bir virüse enfekte olduğu bildirildi. Otobüsteki diğer 32 kişi kontrol altına alındı.

HANTA VİRÜSÜ NEDİR?

“Hantaan yada hanta” virüs olarak adlandırılan etken Bunyaviridae grubunda yer alan tek sarmallı bir RNA virüsüdür. İlk olarak 1976 yılında Kore’de izole edilmiş ve Seul virüsü olarak adlandırılmıştır. Hantavirüs insanlarda böbrek tutulumu ile seyreden dolaşım ve solunum sistemini etkileyen farklı klinik tablolara neden olmaktadır. Hastalık değişik bölgelerde, farklı klinik formlar ve tablolarla seyreder. Hantavirüsün doğadaki başlıca kaynağı kemiricilerdir (özellikle fareler). Etken, hayvanların vücutlarında hastalığı neden olmadan uzun süre kalmaktadır. Virüsü taşıyan hayvanların idrarlarında virüs bir seneye kadar saptanabilmektedir. İnsanlara bulaş, virüsü taşıyan hayvanların ısırması (salya, tükürük) veya idrar (sulara bulaşması yoluyla) ve tükürük gibi vücut atıklarının deri ve mukozalardan girmesi (enfekte materyalin batması vb.) ile olabilir. Tükürük, idrar gibi maddelerle enfekte olmuş havadaki partiküllerin solunması ile de hastalık bulaşabilmektedir. Yapılan epidemiyolojik araştırmalar bulaşın daha çok solunum yolu ile olduğunu göstermektedir. Hastalık 20-50 yaş grubunda daha çok erkeklerde ve sıklıkla ilkbahar ve sonbahar aylarında görülmektedir. Çiftçiler, askerler, liman işçileri gibi kemiricilerle teması yüksek olan şahıslarda daha sık görülmektedir. Hantavirüs laboratuvar enfeksiyonlarına da yol açabilmektedir. Hantavirüs enfeksiyonlarında andesvirüsü haricinde insandan insana geçiş yoktur.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.