SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin'de dijital kölelik sistemi: QR kod rezaleti!

Çin'de dijital kölelik sistemi: QR kod rezaleti!

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2022 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2022 11:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin'de dijital kölelik sistemi: QR kod rezaleti!

Çin rejiminin sıfır Kovid uygulaması “Sosyal Kredi sistemi” ile bileştirildi. PCR testi yaptırmayanlar sosyal alan ve şehirlerarası seyahatlerden mahrum bırakılıyor. Halkın QR kodlarını yeşil renkte tutabilmesi bilmesi için “Sosyal Kredi Sistemi”ne tam itaat etmesi gerekiyor.

Çin rejimin geçtiğimiz senelerde yürürlüğe koyduğu “Sosyal Kredi Sistemi” uluslararası medyalarda tartışılmıştı. Rejiminin bu uygulaması “Teknolojik Distopya” olarak nitelendirilmişti. Rejimin başındaki soykırımcı Şi Cinping ise bu eleştirilere aldırmadı. Son altı aydır yürürlüğe koyduğu “Sıfır Kovid” politikası da “Sosyal Kredi Sistemi”ne entegre edildi. Bununla birlikte PCR testi yaptırmayanların QR kodları “Sosyal Kredi Sistem'''ndeki renklerle etiketleniyor.

Çin merkezli sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, QR kodu sarı renkli birey toplu taşıma araçlarına binmek için QR kodunu okuturken hemen bir alarm çalıyor. QR kod yeşil değilse, ulaşıma, yemeğe ve hatta eve bile giremiyor.

Çin rejiminin kendi halkına uyguladığı bu tür acımasız politikaların Doğu Türkistanlılara daha katı daha sıkı bir şekilde uygulandığı ortaya çıkmıştı. Ayrıca Doğu Türkistan'da çok sert bir şekilde uygulanan "Sıfır Kovid" politikası sebebiyle birçok Uygur Türklerinin evlerine hapsedildiği ve Çin rejimi tarafından kasıtlı bir şekilde aç bırakılarak ölme terk edildiği de dikkat çekmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.