SON DAKİKA
Hava Durumu

Çekya Başbakanı Petr Fiala: Kazakistan'daki durum büyük ölçüde kafa karıştırıcı

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2022 01:09
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2022 01:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çekya Başbakanı Petr Fiala: Kazakistan'daki durum büyük ölçüde kafa karıştırıcı

Çekya Başbakanı Petr Fiala, Kazakistan’daki durumu "kafa karıştırıcı" olarak değerlendirdi. Çekya Dışişleri Bakanlığı, Kazakistan'a askeri teçhizat ve silahların Kazakistan’a ihracatını durdurma kararı aldığını duyurdu.

Çekya Başbakanı Petr Fiala, Slovakya’nın başkenti Bratislava’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında Kazakistan’daki durum ile ilgili açıklamalarda bulundu. Fiala yaptığı açıklamada, Kazakistan’daki son olaylarla ilgili, “Kazakistan'daki durum büyük ölçüde kafa karıştırıcı.” ifadesini kullandı.

Başbakan Fiala, “Biz Çekler olarak siyasetin insan haklarına saygı duyması gerektiğine inanırız. Bir ülkenin kendi vatandaşlarına karşı şiddet uygulaması asla kabul edilemez. Bununla birlikte Kazakistan'daki durum büyük ölçüde kafa karıştırıcı. Hükumet ve Dışişleri Bakanlığı olarak Kazakistan’daki Çek vatandaşlarının güvenlik durumunu izliyoruz ve ihtiyaç halinde yardıma hazır olduğumuzu bildirmek istiyorum.” dedi.

ÇEKYA, KAZAKİSTAN’A ASKERİ MALZEMELERİN İHRACATINI ASKIYA ALDI

Öte yandan Çekya Dışişleri Bakanlığı, askeri malzemelerin Kazakistan’a ihracatı için verilen lisansların askıya alındığını duyurdu. Çekya Dışişleri Bakanlığı İletişim Departmanı Yetkilisi Aneta Kovarova, “Kazakistan’daki durum Bakanlığımızca yakından takip ediliyor. Bakanlık olarak böyle bir karar aldık. Bu kararımızı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na ilettik. Eğer durum düzelmezse daha başka kararlar almaya da hazırız.” dedi.

Çekya’daki şirketler, Kazakistan’a genellikle ateşli silahlar, askeri araçlar ve çeşitli kimyasallar ihraç ediyor. Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 2020 yılı raporunda, Kazakistan’a silah ihracatı yapan şirketlerin lisanslarının toplam değerinin 410 milyon kron, 2019 yılında ise lisans toplam değerinin 92,7 milyon kron olduğu açıklandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.