SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye'den Çin'e sert tepki!

BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye'den Çin'e sert tepki!

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2021 17:40
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2021 17:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye'den Çin'e sert tepki!

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Çin delegasyonunun sözde "Suriye'de insan haklarına uyma" çağrısı yapmasına sert tepki gösterdi. Sinirlioğlu, Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısına, "Uluslararası insan hakları hukukunu ve insani hukuku ihlal edenlerden ders alacak değiliz" dedi.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Türkiye'ye güya "Suriye'de insan hakları hukukuna uyma" çağrısında bulunan Çinli temsilcilere, "Uluslararası insan hakları hukukunu ve insani hukuku ihlal edenlerden ders alacak değiliz." yanıtını verdi.

BM'DE ÇİN'E SERT YANIT: SİZDEN DERS ALACAK DEĞİLİZ

Çin'in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye oturumunda, Fırat'taki su seviyesinin azalması ile Allouk su tesisindeki kesintilerden dolayı Türkiye'yi hedef gösterdi. Geng'in Suriye'nin kuzey doğusunu işgal etmekle suçladığı Türkiye'ye uluslararası insani hukukuna uyma çağrısına Türkiye'den sert tepki geldi.

Büyükelçi Sinirlioğlu ise Geng'in söz konusu iddiaları üzerine, "Uluslararası insan hakları hukukunu ve insani hukuku ihlal edenlerden ders alacak değiliz." değerlendirmesinde bulundu.

ÇİN DOĞU TÜRKİSTAN'DA İNSAN HAKLARI İHLALLERİ VE SOYKIRIM FİİLLERİ İŞLİYOR

Çin yönetimi, Doğu Türkistan'da sistematik baskı, asimilasyon ve soykırım fiilleri işliyor. İşlenen ağır insan hakları ihlalleri her geçen gün dünya tarafından daha yüksek sesle dile getiriliyor.

HRW: Çin, insan hakları konusunda en karanlık dönemi yaşıyor

Doğu Türkistan’da Çin yönetiminin, insanlığa karşı suçları ve soykırım fiillerini işlemesi isnadıyla başlatılan Uygur Mahkemesi, ikinci tur duruşmaları eylülde tamamladı. İlk tur duruşmaların haziran ayında yapıldığı Uygur Mahkemesi’ne Çin yöneticileri de çağrıldı ancak şahıslar duruşmalara katılım göstermedi. Çin yönetimi, Uygur Mahkemesi’nde gerçek şahısların tanıklığı ve belgelerin ışığında düzenlenen uluslararası mahkemeyi, “siyasi manipülasyon” sözleriyle nitelendirerek, verilecek kararları da tanımayacağını ileri sürdü.

Birleşik Krallık'taki Uygur Mahkemesi'nde Çin soykırım suçuyla yargılanıyor
DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN İnsan Hakları İzleme Örgütü: Çin Uygur Türklerine karşı insanlık suçu  işledi - Yeni Şafak

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca, Çin hükumeti, her ne kadar dünya kamuoyunda aksini iddia etse de Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı zorla tutuluyor. Burada, Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve zulüm politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve diğer azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya.Güncel

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.