SON DAKİKA
Hava Durumu

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda tarihi oylama: Ukrayna'ya 143 ülkeden destek

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda tarihi oylama: Ukrayna'ya 143 ülkeden destek

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2022 23:54
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2022 00:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda tarihi oylama: Ukrayna'ya 143 ülkeden destek


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bugün Ukrayna'nın toprak bütünlüğü hakkında tarihi bir oylama gerçekleşti. Rusya'nın Ukrayna'nın işgal edilen topraklarındaki sözde referandumların kabul edilemez olduğunu belirten karar, Genel Kurul'da ezici bir çoğunluk tarafından kabul edildi.



ABD'nin New York şehrinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) bugün yerel saatle 16.13'te yapılan toplantıda, BM üyesi 193 ülkeden 143'ü Ukrayna'ya destek verdi. Karara, yalnızca işgalci Rusya ve destekçileri; Belarus, Suriye, Kuzey Kore ve Nikaragua karşı çıktı. 35 ülke ise karara çekimser kaldı.



RUSYA'NIN UKRAYNA'DAKİ İŞGALİNE KINAMA VE UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE DESTEK

Söz konusu karar, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü: BM Sözleşmesi ilkelerinin korunması" başlığını taşıdı. Kabul edilen kararda, Rusya'nın Herson, Zaporijjya, Donetsk ve Lugansk kentlerindeki işgalinin kabul edilemez olduğu ve Ukrayna'nın topraklarındaki sözde referandumlarının geçersiz olduğu ifade edildi. Belgede, sözde referandumları kınamanın yanı sıra, devletlere, uluslararası kuruluşlara ve BM kuruluşlarına; Ukrayna bölgelerinin statüsündeki herhangi bir değişikliği tanımama çağrısı ve Rusya'nın kararının geçersiz olduğu çağrısı yaptı. Rusya'nın işgalci olduğu kararda açıkça ifade edilerek, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırlarından çıkması ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü korunması vurgusu yapıldı.



ZELENSKIY: 143 DEVLETE MİNNETTARIZ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, kararı sosyal medya üzerinden duyurdu ve 143 ülkeye teşekkür etti. Zelenskıy, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü: BM Şartı'nın ilkelerini savunmak" adlı tarihi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararını destekleyen 143 devlete minnettarız. Rusya Federasyonu'nun ilhak girişiminin geçersiz olduğuna dair dünyanın söz hakkı var ve hür milletler tarafından asla tanınmayacaktır. Ukrayna'nın tüm toprakları geri dönecektir" açıklamasını yaptı.





Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, BMGK kararını paylaşarak, "Rusya, kuvvetlerini Ukrayna'nın tüm topraklarından çekmelidir" dedi.





Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, BMGK'nın kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, "Bu karar, Rusya'nın uluslararası hukuku aleni ihlaline karşı Birleşmiş Milletler'in ortak bir yanıtıdır. Saldırganın Rusya'nın diplomatik ve siyasi izolasyonunu talep ediyoruz. Rusya, uluslararası hesap verebilir olmalıdır" dedi.







En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.