SON DAKİKA
Hava Durumu

Birleşik Krallık’ta Rus paralı asker örgütü Wagner Grubuna karşı dava açıldı

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2022 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2022 15:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Birleşik Krallık’ta Rus paralı asker örgütü Wagner Grubuna karşı dava açıldı

Birleşik Krallık’ta, Kremlin yönetiminin Ukrayna’ya açtığı savaşta kullandığı Rusya’nın neo-faşist paralı asker örgütü olan Wagner Grubuna karşı dava açıldı. Dava, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısı nedeniyle evlerini terk ederek yurtdışına çıkmak zorunda kalan Ukrayna vatandaşlarının başvurusu üzerinde McCue Jury and Partners hukuk firması tarafından açıldı.

Rusya’nın neo-faşist paralı asker örgütü olan Wagner Grubu, zalimlikleri ve dünya çapındaki savaşlara katılması ile tanınır. Kremlin yönetimi, Wagner Grubu paralı askerlerini Ukrayna’da düzenli askeri birimlerle birlikte kullandı. Birleşik Krallık’ta, Rusya'nın başlattığı savaş nedeniyle evlerini terk ederek yurtdışına çıkmak zorunda kalan Ukrayna vatandaşlarının başvurusu üzerinde McCue Jury and Partners hukuk firması, Wagner Grubuna karşı dava açtı. Avukatlar, ilgili davanın paralı askerlerin kurbanları tarafından açılan ilk dava olduğunu iddia ediyor.

Wagner Grubu paralı askerleri; terörizm, infaz, işkence, siyasi suikastlar ve tecavüzü bir savaş silahı olarak kullanmakla suçlanıyor. Dava, Londra Yüksek Mahkemesinde görülecek.

McCue Jury and Partners hukuk firmasından yapılan açıklamada, “Bu dava, Prigojin, Wagner Grubu ve Putin'in savaş makinesini durdurma ayrıca çok acı çekenlere ihtiyaç duydukları tazminatı sağlama potansiyeline sahip. Adalet olmadan sürdürülebilir barış olamaz" denildi.

McCue Jury and Partners firması, Prigojin ve Wagner Grubu aleyhine benzer davaların başka ülkelerde de açılabileceğini öngörüyor.

WAGNER BİRÇOK ÜLKEDE PARALI ASKER FAALİYETİ YÜRÜTÜYOR

Kremlin Sarayı’nın yemek işini yönettiği için “Şef” lakabıyla anılan Yevgeny Prigozhin’e ait güvenlik şirketi Wagner Grubu, Suriye, Ukrayna, Libya ve Afrika ülkelerinde paralı askerleri ve siyasi faaliyetleriyle tanınıyor.  Rusya Ukrayna’ya savaş başlattıktan sonra Kremlin yönetimi  Wagner Grubu paralı askerlerini Ukrayna’da düzenli askeri birimlerle birlikte kullandı. Wagner Grubu askerleri Ukrayna’da sivillerin katledilmesinde yer aldı. Ukrayna-Rusya Savaşı’nda büyük askeri kayıplar veren Rusya, Paralı asker şirketi Wagner’in patronu Yevgeniy Prigojin aracılığıyla suçluları hapishanelerden toplayarak savaşa gönderiyor.

WAGNER KIRIM’IN İŞGALİNDE DE YER ALDI

Rusya’nın Kırım’ı işgalinde ve Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı gruplara Moskova’nın desteği sırasında ismi sıkça duyulan Wagner, Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, yaklaşık binden fazla paralı askeriyle Libya Trablus’ta Hafter için savaşıyordu.

Wagner paralı askerleri, konuşlandıkları ülkelerde, yerel orduları eğitiyor ve sıcak noktalarda altın, elmas ve uranyum madenlerinin güvenliğinin kontrolünü elinde tutuyor. Rus paralı askerlerin Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Mozambik, Gine, Gine Bissau, Madagaskar, Zimbabve ve Angola’da faaliyetlerde bulunduğu belirtiliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.