SON DAKİKA
Hava Durumu

Akkuyu Nükleer Santrali'nde inşaat durdu ve Türk şirketin kontratı feshedildi

Akkuyu Nükleer Santrali'nde inşaat durdu ve Türk şirketin kontratı feshedildi

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2022 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2022 12:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Akkuyu Nükleer Santrali'nde inşaat durdu ve Türk şirketin kontratı feshedildi

Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santralinde inşaat durdu ve işçiler ücretli izine çıkarıldı. Rus devlet şirketi ROSATOM’un, ana yüklenici/yapımcı olan Rus Titan 2 ve Türk şirketi İÇTAŞ Joint Venture ile olan ortaklık sözleşmesi feshedildi. Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı tarafından konuyla ilgili açıklama yapıldı.

Türkiye’nin 2023 hedeflerinin en önemli projesi sayılan, Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali’nde inşaat durdu. İnşaatta çalışan yaklaşık 25 bin işçi ücretli izine çıkarıldı. İnşaatın durdurulmasının sebebi ise Rus devlet şirketi ROSATOM’un, ana yüklenici/yapımcı olan Rus Titan 2 ve Türk şirketi İÇTAŞ Joint Venture ile ortaklığı olan sözleşmeyi feshetmesi olduğu kaydediliyor.

İÇTAŞ’LA SÖZLEŞME NEDEN FESHEDİLDİ?

Zaman zaman basına yansıyan haberlerde ve söylenenlerde Rus şirketi ROSATOM tarafından Türk şirketi İÇTAŞ’a karşı "şirketin iş güvenliğine yeterince önem vermediği, yürüttüğü projelerde işçilere ve alt taşeronlara geç ödeme yaptığı ya da hiç ödemede bulunmadığı, beton kalitesinin sorunlu olduğu" iddialarının yapılmasından dolayı İÇTAŞ’la olan sözleşmenin feshedildiği düşünülüyor. İki taraftan da şu ana kadar resmi bir açıklamanın yapılmadığı belirtiliyor.

Akkuyu Nükleer Santrali: Rusya'nın hangi kararı ihtilafa yol açtı, bundan  sonra ne olacak? - BBC News TürkçeAkkuyu Nükleer Santrali'nde inşaat durdu ve Türk şirketin kontratı feshedildi



BÖYLELİKLE ANA VE YÜKLENİCİ ŞİRKET SADECE RUS ŞİRKETİ OLDU
 
Projenin yüklenici rolünü üstlenen İÇTAŞ’ın projeden çıkarılmasıyla hem ana şirket hem de yüklenici şirket sadece Rus şirketi oldu. İÇTAŞ’ın projeden çıkarıldığı dönemin, santralin kubbe imalatının yapım aşamasında olması gibi kritik bir dönemde olması dikkat çekiyor.

İNŞAAT ALANI TERK EDİLMİŞ BİR ŞEHİR GİBİ

Yapılan planlara göre inşaatın bitiş tarihi olan 2023 yılının mayıs ayına yetiştirilmeye çalışılan santralin inşaat alanında işçiler ve iş makinaları durmadan çalışırken, 25 bine yakın işçinin ücretli izine çıkarılmasından sonra inşaat alanı terk edilmiş bir şehir gibi bomboş kaldı.

Son gelişmelerden sonra inşaatın 2023 yılının mayıs ayına yetiştirilip yetiştirilemeyeceği de soru işareti olarak görülüyor.

ENERJİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA YAPILDI

Gelişmelerin hemen ardından Enerji Bakanlığı, iki şirket arasındaki itilafın hemen çözülmesi için harekete geçileceğini ve taraflarla görüşüleceğini bildiren bir açıklama yayımlandı.

Bakanlık tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu süreçte Bakanlığımız tarafların arasındaki ihtilafın çözümü için gerekli girişimlerde bulunmuştur. Önceliğimiz, projenin başından bu yana inşaat sahasında hizmet veren bütün yüklenicilerin ve çalışanların aleyhine bir mağduriyet oluşmaması ve projenin zamanında devreye alınmasıdır. Daha önce olduğu gibi, yine bu çerçevede girişimlerimiz sorunların çözümü için devam etmektedir. Taraflara da böyle bir projede daha sağduyulu ve yapıcı bir görev düştüğünü bir kez daha hatırlatmak isteriz.” da böyle bir projede daha sağduyulu ve yapıcı bir görev düştüğünü bir kez daha hatırlatmak isteriz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.