SON DAKİKA
Hava Durumu

4. Dünya Göçebe Oyunları İznik’te başlıyor

4. Dünya Göçebe Oyunları İznik’te başlıyor

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2022 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2022 11:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
4. Dünya Göçebe Oyunları İznik’te başlıyor

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenecek Dünya Göçebe Oyunları, 29 Eylül 2022 tarihinde Bursa’nın tarihi ilçesi İznik’te başlıyor. Organizasyon, İznik'te özel olarak tasarlanan İznik Gölü etrafındaki 473 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilecek.

Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan İznik'te, Kovid-19 salgını nedeniyle iki yıl ertelemenin ardından Türk dünyası için büyük öneme sahip Göçebe Oyunları yurtiçi ve yurtdışından gelen misafirlere heyecan dolu anlar yaştacak.

Göçebe oyunları ilk olarak 2014'te Kırgızistan'ın Çolpon Ata kentindeki meşhur Issık Göl kıyısında gerçekleşti. O tarihte düzenlenen Göçebe Oyunlarına 19 ülkeden sporcuların katılırken, birçok ülkeden olumlu yanıt aldı.

Bu yıl "GELENEKTEN GELECEĞE BİR'İZ!" sloganıyla düzenlenen Göçebe Oyunları spor gösterilerinin yansıra kadim Türk Kültürüne ait geleneksel oyunlara da yer verecek. Göçebe Oyunları'na olan ilginin büyümesi ve uluslararası arenadaki övgüleri toplayan 4. Dünya Göçebe Oyunları'nın, 2020'de Türkiye'de yapılmasına karar verildi. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle 2 yıl ertelenen organizasyon, 29 Eylül-2 Ekim'de İznik'te özel olarak tasarlanan İznik Gölü 473 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilecek.

Türk Devletleri Teşkilatı üyesi devletlerin başkanları düzeyinde kararlaştırılan dünyanın en büyük geleneksel spor organizasyonu sportif, kültürel ve sanatsal yönüyle Türk dünyasını ağırlayacak.

"GELENEKTEN GELECEĞE BİR'İZ!"

“Gelecekten Geleceğe Bir’iz” sloganıyla düzenlenecek 4. Dünya Göçebe Oyunları'nda atlı sporlarda 2, ulusal güreşlerde 8, okçulukta ise 3 türde yarışmalar yapılacak. Oyunlara, 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu katılacak. Organizasyon, spor yarışmalarının yanı sıra kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapacak.

Etno dans, etno müzik, etno moda, etno pazar ve ateş başı sohbetlerle kültürlerarası etkileşim artırılacak. Katılımcı ülkeler, hem yeni kültürleri tanıma fırsatı bulacak hem de kendilerini anlatma imkanı elde edecek. Spor gösterilerinin yanı sıra Mangala, Cirit, Toguz Korgool, Çevgan, Audaryspak, Tenge İlu, Pato, Moğul Boh, güreş gibi Türk kültürüne ait geleneksel oyunlar da gerçekleştirilecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.