SON DAKİKA
Hava Durumu

23 Şubat: Çeçen ve İnguş halklarının sürgünlerinin 78. yıl dönümü

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2022 09:40
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2022 09:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
23 Şubat: Çeçen ve İnguş halklarının sürgünlerinin 78. yıl dönümü

23 Şubat 1944 Çeçen-İnguş Sürgünü ve Soykırımının 78. yıl dönümü kaydediliyor. Bu tarihte, kanlı sürgünlerin mimarı olan Stalin’in emri ile bütün Çeçenler ve İnguşlar, Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Dağıstan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nden Orta Asya’ya sürgün edildi.

23 Şubat 1944 Çeçen-İnguş Sürgünü ve Soykırımının yıl dönümü. Sovyet Rusya tarafından 23 Şubat 1944’te Çeçen ve İnguş halkalarının sürgün edilmesi, tarihin kara sayfalarından biri olarak hatırlanmaya devam ediyor. Kanlı sürgünlerin mimarı olan Stalin’in emri ile bütün Çeçenler ve İnguşların, Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Dağıstan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nden Orta Asya’ya sürgünü başladı. Bazı verilere göre Çeçen ve İnguş sürgünü sırasında komünistler tarafından 650 binden fazla kişi sürgün edildi.

Avrupa Parlamentosu 2004’te Çeçen ve İnguş halkalarının sürgününü soykırım olarak tanıdı.

SÜRGÜN ANMALARI

Çeçenistan’da 23 Şubat uzun zamandır Anma ve Matem Günü olarak kaydediliyordu, Ancak 2011 yılından sonra, Çeçenistan’da Rusya genelinde kutlanan resmi bayramların da kutlanması gerektiği gerekçesiyle (Rusya’da 23 Şubat “Vatan Savunucuları Günü” kaydediliyor) anma günün 23 Şubat’ta kaydedilmesi yasaklandı. 2012’de Çeçenistan Başkanı Ramzan Kadırov Anma ve Matem gününün babasının, eski Çeçenistan Başkanı Ahmat Kadırov’un ölüm günü olan 10 Mayıs tarihinde yapılmasına karar verdi.

Rusya’ya bağlı İnguşetya Cumhuriyetinde 23 Şubat 2018’de Çeçen ve İnguş halkalarının sürgün edilmesinin 74. yıl dönümünde sürgün kurbanları anılmıştı.

Rusya Federasyonu’nda İnguşetya Cumhuriyeti’ndeki Nazran şehrinde matem mitingi düzenlenmiş, camilerde ise sürgünün 74. yıl dönümü dolayısıyla dualar okunmuştu.

Bununla birlikte anma etkinliklerin çoğu Avrupa ve ABD şehrinde yapılmıştı. Çeçenler Paris, Strazburg, Nantes, Nice ve Toulouse’da, ayrıca Lahey, Berlin, Viyana, Oslo, Stockholm, Helsinki, Tiflis, İstanbul ve New York’ta bir araya gelerek Stalin’in baskılarının kurbanlarını anmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.