SON DAKİKA
Hava Durumu

Sırp ordusu alarma geçti

Sırbistan ordusu, Kosova'nın kuzeyine askeri yığınak yapıyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2022 07:59
Haber Güncellenme Tarihi: 29.12.2022 14:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Sırp ordusu  alarma geçti

Sırbistan ordusu, Kosova sınırına askeri yığınak yapmaya başladı.

Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic konuyla ilgili, Kosova ile yaşanan gerginlik yüzünden Sırbistan ordusunun her an çatışmaya hazır bir hale getirildiğini açıkladı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic’in orduya verdiği talimat öncesinde Genelkurmay Başkanı da sınır bölgesine gitti.

Geçen ay Kosova ile yaşanan gerginlikler yüzünden Sırp ordusunun daha önce de teyakkuza geçirildiği olmuştu. Son birkaç aydır Kosova’nın Sırbistan'a sınır olduğu kuzey bölgesinde gerginlikler yaşanmış, Sırp hava sahasına insansız hava araçlarının girdiği gerekçesiyle ordu alarma geçirilmişti.

KOSOVA-SIRBİSTAN GERGİNLİĞİ

Kosova yönetiminin Sırbistan plakalı aracı olan Kosovalı Sırplara, Kosova plakası zorunluluğu getirmek istemesi gerilimi körüklemişti. Bazı Sırplar Kosova'nın bağımsızlığını tanımadıklarını söyleyerek bu kararı protesto etmişti.

Plaka kararıyla ilgili Kasım ayı sonunda AB arabuluculuğunda bir anlaşma yapılmış; Kosova yönetimi plakalarını değiştirmeyenlere ceza verilmesi planından geri adım atmıştı. Sırbistan da Kosova'daki kentlere yeni plaka vermeyi durdurmuştu. Ancak, son dönemde özellikle aşırı Sırp millyetçilerinin sınırdaki durumu istikrarsızlaştırmak için çabaladığı görüldü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.