SON DAKİKA
Hava Durumu

Zonguldak’ta denizde bulunan mayın SAS komandoları tarafından imha edildi

Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinde denizde bulunan mayın Sualtı Savunma Grup Komutanlığı (SAS) komandoları tarafından imha edildi.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2024 09:54
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2024 10:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zonguldak’ta denizde bulunan mayın SAS komandoları tarafından imha edildi

Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinde 30 Haziran 2024 tarihinde  denizde bulunan mayın endişeye sebep oldu. Karadeniz Ereğli Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Göktepe mevkisinde deniz kıyısından 60 metre açıkta ve 5 metre derinlikte şüpheli cisim tespit edildi.

Bunun üzerine Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının talimatıyla bir dizi önlem alındı. 30 Haziran akşamı saat 20.00 itibarıyla ikinci bir duyuruya kadar mavi bayraklı Sevgi ve Barış Plajı, Merve Altı Plajı, mesire alanı, su parkı ve çevresi güvenlik sebebiyle kullanıma kapatıldı.

Ekipler, sahil şeridinden uzaklaştırılan ilçe sakinlerine, denize girmenin tehlikeli ve yasak olduğu konusunda gerekli uyarıları yaptı. Şüpheli cismin imhası için bölgeye SAS personeli sevk edildi. SAS komandoları, şüpheli cismin 1 metre çapında mayın olduğunu tespit etti. SAS ekibinin çalışmaları ile mayın, güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından kontrollü müdahaleyle imha edildi.

Mayının imha edilmesinin ardından denize giriş yasağı kaldırıldı, plaj, mesire alanları ve su parkı kullanıma açıldı.

KARADENİZ MAYIN KARŞI TEDBİRLERİ (MCM BLACK SEA) GÖREV GRUBU

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gerçekleştirdiği topyekûn saldırı ve işgal girişiminden bu yana Türkiye, Romanya ve Bulgaristan'ın askerî dalgıç ekipleri, düzenli olarak kendi sularında sürüklenen mayınları temizliyor. İlk olarak 2023 Ekim ayında Romanya, Türkiye ve Bulgaristan'ın Karadeniz'i mayınlardan temizlemek üzere ortak bir güç oluşturma konusunu görüştükleri bildirilmişti.

Rusya'nın Karadeniz'e bıraktığı serseri mayın tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkiye, Romanya ve Bulgaristan'ın oluşturduğu "Üçlü Girişim" kapsamında 11 Ocak 2024 tarihinde İstanbul'da Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri (MCM Black Sea) Görev Grubu Mutabakatı imzalandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.