SON DAKİKA
Hava Durumu

Wagner lideri Prigojin'in cesedi teşhis edildi mi?

Dün düşen uçakta bulunduğu iddia edilen paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in cesedinin morgda resmen teşhis edildiği öne sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2023 13:55
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2023 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Wagner lideri Prigojin'in cesedi teşhis edildi mi?

Rus propaganda basını, dün Rusya'nın Tver bölgesindeki Kujenkino köyü yakınlarında düşen özel jette bulunduğu iddia edilen Yevgeniy Prigojin’in cesedininin delillere dayanarak morgda teşhis edildiğini bildirdi. Prigojin’e ait olduğu iddia edilen cesette bulunan ciddi hasarın, doğru görsel tanımlamayı engellediği aktarıldı. Prigojin'in cesedi, Rus paralı asker grubu Wagner'in komutanlarından biri tarafından tespit edildiği iddia edildi. Prigojin’in sağ kolu olan Dmitriy Utkin’in cesedinin de dövmelerinden teşhis edildiği öne sürüldü.

RUSYA’DA PRİGOJİN'İN DE İÇİNDE BULUNDUĞU İDDİA EDİLEN BİR ÖZEL JET DÜŞTÜ!

Rusya’nın Tver bölgesindeki Kujenkino köyü yakınlarında bir özel jet düştü. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, 3’ü mürettebat olmak üzere uçakta bulunan 10 kişinin kaza sonucunda hayatını kaybettiğini duyurdu. Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun kurucusu ve lideri Yevgeniy Prigojin’in de hayatını kaybedenler arasında yer alabileceği belirtiliyor.

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı ise olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını duyurarak, “Bu akşam Tver bölgesinde meydana gelen Embraer uçak kazasıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Yolcu listesine göre yolcular arasında Yevgeniy Prigojin’in adı ve soyadı da yer almaktadır." denildi.

Ayrıca yolcu listesinde Prigojin’in sağ kolu olan Dmitriy Utkin’in adının da yer aldığı bildiriliyor.

RUSYA'DA WAGNER İSYANI NASIL BAŞLADI? NASIL BİTTİ?

Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu 2 ay önce bir isyan girişiminde bulundu. Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik, aylardır devam etti. Haziran 2023'te cephede Wagner ve Rus ordusu arasında çıkan sürtüşme gün yüzüne çıktı. Ardından Wagner Grubu, Rostov ve Voronej kentlerini kontrol altına aldı. Moskova'ya doğru ilerleyeceğini duyuran Wagner birliklerinin durdurulması için Rus ordusu alarm durumuna geçti.

Rusya'da isyan dalgası başlatan paralı asker şirketi Wagner Grubu, Moskova’ya 200 kilometre yaklaştığı sırada, liderleri Yevgeniy Prigojin birliklerin geri çekileceğini açıkladı. Wagner lideri Prigojin, bu açıklamayı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirdiği müzakerelerden sonra yaptı. Müzakerelerin Rusya'nın savaş suçlusu lideri Putin’in talimatıyla yapıldığı öğrenildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, 24 Haziran 2023 tarihi akşam saatlerinde süreç hakkında basın açıklaması yaptı. Sözcü Peskov, Wagner Grubu lideri Prigojin’in hakkındaki soruşturmanın sona ereceğini ve Belarus’a gideceğini söyledi. Peskov, Wagner üyelerinin kamplarına döneceğinin ve istedikleri takdirde Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayabileceklerinin altını çizdi.

Bunun ardından Wagner birlikleri, Ukrayna cephesinden ayrıldı ve Belarus'ta konuşlanmaya başladı. Kremlin'in Belarus'ta konuşlanan Wagner birlikleri eliyle Polonya gibi Avrupa ülkelerinde istikrarsızlık çıkarmaya çalışacağı öne sürüldü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.