SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vladimir Polyakov’un “2. Dünya Savaşı hakkında korkunç gerçekler” kitabı çıktı

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2009 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2009 13:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Vladimir Polyakov’un “2. Dünya Savaşı hakkında korkunç gerçekler” kitabı çıktı
Savaş kitapları konusunda özelleşmiş Moskova EKSMO Yauza yayınevi, ünlü Akmescitli (Simferopol) tarihçi Vladimir Polyakov’un 2. Dünya Savaşında yaşanan gerçekleri konu alan kitabını çıkarttı.
Dürüstlüğü ve siyasi tarafsızlığı ile tanınan Kırımlı tarihçinin 4000 adet tirajla basılan “2. Dünya Savaşı hakkında korkunç gerçekler. Gizlilik perdesi kaldırılan partizanlar” adlı söz konusu kitabı, Kırım’da gerçekleşen partizan savaşının gerçekleri üzerine bir kaç yıllık derin araştırmaları okuyucuya sunuyor.
Söz konusu tarih kitabı Sovyet propaganda sisteminin dile getirmediği, savaşa katılanlarının hatırlamak istemediği olayların, dillere destan partizan hareketi hakkında yayılan efsanelerden çok uzak olduğunu ortaya seriyor.
Gerçek partizan savaşlar tüm acımasızlık ve kanlı dehşeti ile okuyucunun karşısına çıkıyor: ihanet ve kardeş katliamı, yargısız infazlar ve tutsaklara yapılan işkenceler, muazzam kayıplar, kitlesel salgınlar ve yamyamlığa kadar götüren açlıklar kitapta yer alıyor.
Uzmanlar, Kırımlı tarihçinin söz konusu çalışmasının Nazi güçleri tarafından işgali sırasında Kırım’da yaşanan acı gerçekleri anlattığını belirtiyor. Polyakov, özellikle her türlü siyasi propagandacılar olmak bir çok kişinin hoşuna gitmeyecek hakikat zerrelerini yalan bataklığından yer yüzüne çıkardığını kaydederken, insanların beyinlerini büyük gayretle kirletildiği Kırım gibi bir bölgeyi bulmak güç olduğunu söylüyor.
Polyakov, aynı zamanda eserinde hâlâ kritik olan Kırım Tatarlarının Nazi işgali sırasındaki olaylarda yer almaları konusuna da değiniyor. Yazar, kitabında 1941-1945 yıllarına Rumen ve Alman işgaline karşı yaptıkları mücadele ve sergiledikleri büyük gayretlerinden dolayı devlet ödüllerine layık görülen Kırım Tatarlarının büyük listesini dikkatlere sunuyor.
Partizanlar için oldukça büyük önem teşkil eden yerel bölgeleri tanıma konusunda dağ rehberlerinin vazgeçilmez olduğunu belirten Vladimir Polyakov, rehberlerinin isimlerini sayıyor: Abibulla Ametov, İbraim Ametov, Memet Appazov, Abdull Aşirov, Umer Bensitov, Andrey Berejnoy, Smail Veliev, Seit İslamov, Konstantin Kosobrodov, İvan Kuzmin, Aleksey Makarov, Asan Mamutov, Abdurahman Muradasılov, Grigoriy Ryabopaşko, Emir Halilov ve niceleri...
Kitapta yer alan bir partizan komutanı İlya Vargasov’un intibalarında Kırım Tatarları, “Önümüzde Arsal isimli kılavuzumuz var. Yaklaşık 25 yaşında, bronz gibi vücut yapılı, dehşete düşürücü dayanıklılığı, dikkatli yürüyüşü, böylesini mumla arasan bulamazsın. Bütün bunların yanında şaşırtıcı arazi sezgisi var. Bilenmiş gibi ince burun deliklerini şişirerek koklar ve tamamen doğru yönü tutar. Kılavuzun hemen ardından komutanın kendisi yürüyordu...” şeklinde betimleniyor.
Kırım partizanlarının korkunç ve acımasız hikayelerine kitapta yer vermekten kaçınmayan Polyakov’un dile getirdiği en çok tesir edenlerin arasında şöyle bir hikaye var. Partizanların ormanda çatışma sonrası eğlencesini anlatırken kitap yazarı, “Basit bir masada bir bölüğün eski bir komiseri, hararetle bir şeyler anlatıyordu. Ben ise ona bakarken sarhoşun monologunu dinleyen dostlarımın dehşet dolu gözleri aklıma geliyordu. 1944 yılında kışın partizan kampının yakınlarında küçücük bir Tatar çocukcağızı yakaladığını anlatıyordu. Küçük çocuk, Almanlar tarafından gizli bir amaçla gönderildiğini itiraf etmedi ve ağlayarak bırakmalarını ve eve gitmek istediğini söylemişti. Sözde casusu soyan partizanlar çıplak çocuğu ağaca bağladılar. Sabaha kadar ölmüştü. Komiser arkadaşın ise hiçbir şüphesi, hiçbir üzüntüsü, hiçbir pişmanlığı  yoktu” şeklinde ifade ediyor.
Rıdvan Calilov
QHA
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.