SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Parkı'nda Dünya Vışıvanka Günü kutlandı

Ukrayna Ankara Derneği ile Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği ortaklığında 16 Mayıs 2024 tarihinde Büyükelçi Vasıl Bodnar'ın katıldığı Dünya Vışıvanka Günü'ne özel etkinlik düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2024 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2024 20:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Parkı'nda Dünya Vışıvanka Günü kutlandı

Ukrayna Ankara Derneği ve Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği ortaklığında, 16 Mayıs 2024 tarihinde Dünya Vışıvanka Günü'nü kutlandı. Başkentteki Ukrayna Parkı'nda düzenlenen etkinliğe Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar da katıldı. Katılımcıların vışıvanka desenli gömlekler giyerek katıldığı etkinlikte birbirinden renkli görüntüler ortaya çıktı. Katılımcılar, Ukrayna'nın geleneksel nakışını taşıyan 10 metre uzunluğundaki örtüyü tutarak, Ukrayna'nın direnişini simgelen Çervona Kalina (Chervona Kalyna) marşını söyledi.

"UKRAYNA BİZ BİRLİKTE OLDUĞUMUZ SÜRECE GALİP GELECEK"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar açılış konuşmasına, etkinliğe katılanlara teşekkür ederek başladı. Büyükelçi Bodnar konuşmasında, "Bayramlar ve bayram olmayan günlerde bir araya geldiğimiz için teşekkür ederim. Biz birlikte olduğumuz sürece Ukrayna yaşayacak ve gelişecek, gücümüz yettiğince ayakta kalacak ve mutlaka galip gelecek!" ifadelerini kullandı. 

Program kapsamında geleneksel vışıvanka tarzındaki QR kodlar sayesinde Rus düşmanlara karşı savaşan Ukrayna birliklerine bağış toplandı. 

DÜNYA VIŞIVANKA GÜNÜ

Vışıvanka Günü fikri, 2006 yılında o dönem Çernivtsi Üniversitesi öğrencisi olan Lesya Voronyuk tarafından önerildi. Voronyuk, sınıf arkadaşlarına ve öğrencilerine bir gün seçip hep birlikte Ukrayna geleneksel halk kıyafeti olan Vışıvanka gömleklerini giymeyi önerdi. Başlangıçta, birkaç düzine öğrenci ve birkaç öğretim üyesi işlemeli gömlekler giydi. Ancak sonraki yıllarda tüm Ukrayna geneline yayıldı. Daha sonra bu fikir dünya çapındaki Ukrayna diasporasının yanı sıra Ukrayna yetkililerinin de ilgisini çekti. Kutlama günü için, Vışıvankanın "Eski bir eser değil, Ukraynalıların yaşam ve kültürünün bir parçası" olduğunu vurgulamak adına hafta sonu günleri değil, hafta içi bir gün özellikle tercih edildi.

Bugün Dünya Vışıvanka Günü - QHA - Kırım Haber Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.