SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna karşıtı JD Vance, Trump’ın başkan yardımcısı adayı oldu

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump, Ukrayna’ya yapılan yardımları en çok eleştiren Cumhuriyetçi Senatör James David Vance’i başkan yardımcısı adayı olarak seçti.

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2024 10:29
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2024 14:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna karşıtı JD Vance, Trump’ın başkan yardımcısı adayı oldu

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump, başkan yardımcısı adayının Cumhuriyetçi Ohio Senatörü James David Vance olduğunu duyurdu.

Social Truth adlı sosyal medya hesabından dün açıklama yapan Trump, JD Vance’ı başkan yardımcısı olarak seçtiğini duyurdu. Açıklamasında Trump, “Uzun süren müzakerelerden sonra, birçok kişinin yeteneklerini göz önünde bulundurarak, başkan yardımcılığı görevini üstlenmeye en uygun kişinin JD Vance JD Vance olduğuna karar veriyorum.” ifadelerine yer verdi.

Basında çıkan haberlerde, başkan yardımcısı için diğer potansiyel Cumhuriyetçi adayların Florida Senatörü Marco Rubio ve Kuzey Dakota Valisi Doug Bergham olduğunu bildirilmişti.

Bunların arasında JD Vance en Trump yanlısı tutumuna sahip ve Ukrayna'ya yapılan yardımları en çok eleştiren kişidir. JD Vance, Kıyiv’in tarafsız statü ilan etmesini, Rusya ile müzakerelere girmesini ve toprak tavizleri vermeye hazır olmasını önermişti. 

Ukrayna'nın asker ve mühimmat ihtiyacının o kadar büyük olduğunu, ne Ukrayna'nın ne de müttefiklerinin bunları karşılayamayacağını öne süren Vance, bu nedenle ABD'nin Ukrayna'daki savaşı sona erdirme konusunda Putin'le görüşme yapması gerektiğini savunuyor.

Ayrıca Trump'ın destekçisi ABD'yi Çin ile rekabetine odaklanmaya davet etmişti.

J.D VANCE KİMDİR?

1984 doğumlu Vance, Ohio'da doğdu ve lise eğitimini tamamlayınca ABD ordusuna katılarak 2005 yılında Irak Savaşı'nda deniz piyadesi olarak savaştı. Ülkesine döndükten sonra Ohio State Üniversitesi’nde felsefe ve siyaset bilimi eğitimi aldı. Ohio’daki eğitiminin ardından Yale Hukuk Fakültesi’nde eğitimine devam etti.

JD Vance, daha sonra en çok satanlar listesine giren Hillbilly Elegy isimli bir anı kitabı kaleme aldı. Kitap, Trump’ın JD Vance’ı başkan adayı olarak belirlemesinin ardından Amazon’un en çok satanlar listesinde 1 numara.

2022'de Ohio Senatörü seçilen Vance, evli ve 3 çocuk sahibi.

TRUMP İLE İLGİLİ NE SÖYLEMİŞTİ?

Bir zamanlar Trump’ı açıkça eleştiren isimlerin başında gelen Vance, şimdi ise onun “en iyi başkan” olduğunu düşünüyor.

Vance bir zamanlar Trump’ı “Hitler”e benzetmiş ve hakkında “tam bir sahtekar” demişti. “Asla Trump’ın adamı olmayacağım” diyen Vance, Trump’a oy verenleri “aptal” olarak nitelendirmişti.

Hatta Vance, eski ABD Başkanı Barack Obama Beyaz Saray’dan ayrılırken kendisine hayran olduğu bir makaleyi New York Times’ta yayımlamıştı.

KESKİN DÖNÜŞ NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Teknoloji milyarderi Peter Thiel, 2021’in başlarında Vance’ı Senato’ya seçtirmek için 10 milyon dolar harcamıştı.

Vance, yarışa katıldıktan sonra Trump ile ilgili görüşlerinde U dönüşü yaptı. Vance, Trump’tan özür dileyerek pek çok açıklamasına destek verdi. 2022’deki bir mitingde Vance, “Her zaman nazik biri olmadım ama gerçek şu, o benim hayatımın en iyi başkanı” demişti.

Trump’ın desteğiyle 2022’de Senato seçimlerini kazanan Vance, o günden beri Washington’da etkili bir isim. Nisan ayında Vance, Ukrayna'ya askeri yardım sağlanmasına karşı oy kullanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.