SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkmeneli mücadelesinin önde gelen neferlerinden Sadun Köprülü'nün vefat yıl dönümü

Türkmeneli mücadelesinin önde gelen neferlerinden Sadun Köprülü, vefatının 10. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2024 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2024 13:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkmeneli mücadelesinin önde gelen neferlerinden Sadun Köprülü'nün vefat yıl dönümü

Sadun Köprülü, 1957 yılında Kerkük’e bağlı Altunköprü ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlkokul eğitimini Kerkük'te, ortaokul eğitimini Bağdat'ta, lise eğitimini ise tekrar Kerkük'te tamamlamıştır. Yüksek öğrenimini Bağdat Üniversitesi Kanun ve Şeriat (Hukuk) Fakültesinde bitirmiştir.

Mezuniyetinden sadece bir hafta sonra, Türkçülük, Türkmen ve Kerkük milli davalarına olan bağlılığı nedeniyle haksız yere suçlanarak 17 yıl boyunca Abu Garip Hapishanesi'nde mahkûm edilmiştir. Bu süre zarfında, dayanılmaz işkencelere maruz kalmış, bir buçuk yıl boyunca yoğun işkenceler görmüş ve hatta tırnakları dahi sökülmüştür. Saddam rejimi tarafından uğradığı bu işkenceler ve zulümler, onun ne kadar büyük bir direniş gösterdiğini kanıtlar niteliktedir.

Sadun Köprülü’nün ilk mahkûmiyeti ise henüz 10 yaşındayken, 1967 yılında Süleyman Demirel'in Irak ziyareti sırasında gerçekleşmiştir. Demirel’i "Ağam Süleyman, Paşam Süleyman" türküsüyle ve "Yaşasın Türkiye" sloganlarıyla karşıladığı için 8 ay boyunca tutuklu kalmış ve hem kendisi hem de annesi çeşitli işkencelere maruz kalmıştır. 1973 yılında Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün Irak'ı ziyareti sırasında da İstiklal Marşı'nı okuyup "Yaşasın Türkiye" sloganları attığı için yine tutuklanmış ve 6 ay boyunca büyük işkencelere tabi tutulmuştur.

1996 yılında BM ve İnsan Hakları kuruluşlarının çabaları sonucu serbest bırakılan Sadun Köprülü, Saddam rejiminin suikast girişimleri nedeniyle BM tarafından ABD'ye gönderilmiştir. ABD'de 6 yıl boyunca çeşitli kurslara katılarak kendini geliştirmiştir. 2003 yılında Irak Türkmen milli davası ve Türkiye sevgisi nedeniyle Türkiye'ye dönen Köprülü, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi olarak bir yıl görev yapmıştır. Sadun Köprülü, 2014 yılında hayatını kaybetmiştir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.