SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye, KFOR komutanlığını devralacak

Türkiye, Kosova'nın kuzeyindeki güvenlik ve istikrarı sağlayan NATO'nun Kosova Barış Gücü (KFOR) komutanlığını yarın İtalya'dan devralacak.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2023 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2023 14:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye, KFOR komutanlığını devralacak

Kosova-Sırbistan gerilimi artarken Türkiye, 1 yıl süreyle NATO'nun Kosova Barış Gücüne (KFOR) komutanlık yapacak. Bölgedeki güvenliği sağlayan KFOR, bünyesinde 27 ülkeden 4 bin 500'den fazla asker barındırıyor. 

TÜRKİYE, KFOR KOMUTANLIĞINI İTALYA'DAN DEVRALACAK

Kosova'nın kuzeyinde haziran ayında yaşananlar neticesinde KFOR'a asker gönderen ülkeler arasında olan Türkiye Cumhuriyeti, 10 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen törenle KFOR komutanlığını İtalya'dan devralacak. Tümgeneral Özkan Ulutaş, 1 yıl boyunca KFOR'un komutanlığını yapacak. 

Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri KFOR'u, Balkanlardaki barış ve istikrarın sağlanmasında en önemli misyonlardan biri olarak nitelendiriyor. 12 Haziran 1999'da KFOR'a katılan Türkiye, bölgedeki güvenliği tüm dikkatiyle takip ediyor. 

KOSOVA'DA NE OLDU?

Balkanların Çözülmemiş Sorunu: Kosova-Sırbistan Gerginliği

Kosova'nın kuzeyindeki Zvençka kasabasına yakın Banjska köyünde 24 Eylül 2023 tarihinde silahlı Sırp çetesi, Kosovalı polislere saldırmıştı. Olay esnasında Afrim Bunjaku isimli Kosovalı polis hayatını kaybederken, 2 Kosovalı polis yaralanmıştı. Kosova Başbakanı Albin Kurti, 30 kişilik bir grubun Kosova polisine saldırdığını duyurmuştu. NATO'nun Barış Gücü (KFOR) tarafından yapılan açıklamada ise KFOR, "Banjska'daki durumu yakından izlemeye devam ediyor ve KFOR birlikleri bu bölgede, gerektiğinde yanıt vermeye hazır durumda bulunuyor. KFOR Komutanı, Avrupa Birliği (AB), Sırbistan Genelkurmay Başkanı ve Kosova 'daki kurumlar dahil olmak üzere tüm uluslararası paydaşlarla yakın ve sürekli temas halinde olup, çözüm bulmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır" ifadeleri kullanılmıştı. 

Öte yandan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic ise saldırıyı Sırpların yaptığını doğrulamış fakat Kosova'yı tanımayacaklarını dile getirmişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.