SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkistan'da güç savaşı: Çin yeni hegemon devlet olma yolunda!

Rusya'nın Türkistan'daki nüfuzu azalırken, Çin yeni yatırımlar yaparak hegemon devlet olmak için önemli çabalar sarf ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 10:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkistan'da güç savaşı: Çin yeni hegemon devlet olma yolunda!

Rusya, Türkistan'da bulunan Türk devletleri üzerindeki nüfuzunu kaybederken, Çin bu bölgenin yeni hegemonu haline geliyor. Wall Street Journal'da 3 Temmuz 2024 tarihinde yayımlanan bir makalede, bu değişimin belirtileri ve etkileri ele alındı.

Araştırmada, bu ülkelerin kuzeyden doğuya yöneliminin bariz işaretlerine dikkat çekiyor. Özbekistan sokaklarında Çin markaları, Çin menşeili araçlarının sayısı giderek artarken, Rus Lada'larının sayısının azalması, bu değişimin somut örneklerinden biri olarak gösteriliyor.

Pekin ve Moskova, Batı'nın kendilerine yönelik sözde saldırganlığına karşı ortak protestolar dile getirseler de, iki ülke arasındaki gerginlikler perde arkasında kalıyor. Rusya ile Çin arasındaki gizli çatışma alanlarından biri de Türkistan coğrafyası.

ÇİN, YATIRIM YAPARAK BÖLGEDE HEGEMON GÜÇ HALİNE GELMEYE ÇALIŞIYOR

Araştırma, Kuzey'de olduğu gibi Türkistan'da da Moskova'nın savaş makinesini beslemek için Pekin'e bağımlı hale geldiğini ve bunun Rusya'yı Çin'in saldırganlığına boyun eğmeye zorladığını belirtiyor. Stratejik olarak konumlanmış bu bölgede, Çin'in yerel ekonomileri kendi yörüngesine çektiği ifade ediliyor. Çin yatırımları, bölgenin genç işçilerini cezbediyor ve Çin tarafından finanse edilen demiryolu, Rusya'nın topraklarını bypass ederek, ülkenin Rus gazına olan bağımlılığını azaltmaya yardımcı oluyor.

Araştırma, uzun yıllar boyunca bölgedeki güç dengelerinde kademeli bir değişim yaşandığını ancak Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun işgalinin bu süreci büyük ölçüde hızlandırdığını belirtiyor. Türk devletlerinin beşi de Moskova'yı desteklemek yerine işgal konusunda tarafsız kalmayı tercih etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.